EURÓPSKY DEŇ JAZYKYKOV NA SPŠ

,,Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“

Pravdivosť tejto starej múdrosti sme si možno nikdy neuvedomovali viac než v súčasnosti. Znalosť cudzích jazykov uľahčuje život pri cestovaní, otvára nielen nové pracovné príležitosti, ale aj mysle, a tak prispieva k porozumeniu medzi ľuďmi.

26. september vyhlásila Rada Európy za Európsky deň jazykov. Tento deň  je venovaný oslave európskych jazykov. Európska únia disponuje skutočným jazykovým bohatstvom, používa sa v nej 24 úradných jazykov a viac ako 60 regionálnych alebo menšinových jazykov. Naša škola si tento deň pripomenula aktivitami na hodinách nemeckého a ruského jazyka. Cez vytváranie projektov a prezentácii sa žiaci snažili poukázať nato, aký dôležitý je jazyk ako prostriedok na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčový prvok bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu.

Čitať ďalej

Nie je výlet ako výlet, ale Azúrové pobrežie…

V ostatnom čase si študenti v maturitnom ročníku čoraz častejšie volia namiesto tradičnej stužkovej slávnosti výlet. Začiatkom septembra si žiaci IV.C a IV.D triedy Strednej priemyselnej školy užili slnkom zaliate Azúrové pobrežie vo Francúzsku.

Prvý deň výletu sme navštívili Monako, jeho  historickú štvrť La Condamine, kde sme videli jeden z najelegantnejších hradov Európy a sídlo kniežaťa Alberta II.,  Palais Princier, Monackú katedrálu, miesto posledného odpočinku rodiny Grimaldiovcov. Odtiaľ sme sa presunuli do štvrte Monte-Carlo, známej predovšetkým svojím Casinom, kde sme sa kochali krásou kvetov Japonskej záhrady, či architektúrou Grimaldi Forum. Popoludnie sme strávili oddychom na pláži Larvotto. Čitať ďalej

Športový deň študentov SPŠ

V športovom areáli Strednej priemyselnej školy v Bardejove sa v piatok 5. septembra 2014  uskutočnil športový deň jej študentov, ktorý patrí už k tradičným podujatiam. Za krásneho slnečného počasia vyše stovka študentov prvého ročníka si zmerala sily vo viacerých športových disciplínach. Do atletického trojboja sa zapojili chlapci aj dievčatá a súťažili v behu na 100 m, 800 m (dievčatá), 1 500 m (chlapci) a v skoku do diaľky. V súťaži chlapcov víťazmi sa stali  v behu na 100 m Erik Tišťan, v behu na 1 500 m a v skoku do diaľky René Senaj. Prekvapujúce športové výkony dosiahli aj dievčatá a prvé priečky obsadili v behu na 100 m Erika Dubňanská, v behu na 800 m Viktória Čontová a v skoku do diaľky Simona Sirotňáková. Čitať ďalej