Dejepisná exkurzia Krakov – Osvienčim – Wielička

Stredná priemyselná škola opakovane organizuje dejepisnú exkurziu, ktorej náplňou je v prvom rade prehliadka koncentračného tábora v Osvienčime a Brezinke a popri tom aj návšteva Krakova a soľnej bane vo Wieličke.

Tejto exkurzie sa v dňoch 26. a 27. apríla 2017 zúčastnilo 45 študentov 2. a 3. ročníka a dvaja pedagógovia.

Možno práve upršané počasie prispelo k priblíženiu a precíteniu neľudských podmienok, ktoré v koncentračnom tábore museli väzni znášať. Chlad a vlhko spolu s hladom, smädom, únavou, chorobami a všadeprítomnou smrťou boli ich každodennými spoločníkmi. Prehliadkou a poklonením sa pri pamätníku sme vzdali úctu trpiacim.

Krakov sme začali spoznávať už v prvý deň a večerná prechádzka plným krakovským Hlavným rínkom bola náplasťou na otrasné zážitky z Osvienčimu. Na druhý deň dopoludnia sme si prezreli židovskú štvrť Kazimier, v ktorej sme boli aj ubytovaní a Starú synagógu. Po prehliadke sme sa presunuli na hrad Wawel, kde sme okrem iného videli najväčší zvon v Poľsku, zvon Zigmund, hrobky panovníkov a iných významných osobností poľskej histórie. A aj keď sme Katedrálu na Wawli museli ku koncu našej prehliadky urýchlene opustiť (kvôli nahlásenej bombe), pozitívne zážitky sme si nedali znepríjemniť, ale je nám ľúto, že niekto je niečoho takého schopný. Čitať ďalej

Výsledky súťaže ZBIERAJ A VYHRAJ

Dňom 21.4.2015 bola ukončená súťaž spoločnosti MILK AGRO s názvom Zbieraj a vyhraj. SPŠ Bardejov sa v kategórii A3 (do 350 žiakov) umiestnila na 29. mieste s celkovou hmotnosťou 1270 g a 3,88 g na žiaka. Najviac viečok Sabi nazbierala trieda 3.B: 500 g. Za účasť v súťaži bude triede 3.B udelený deň organizovaného voľna.

Umiestnenie Trieda Dosiahnutá hmotnosť viečok v g
1. miesto 3.B 500
2. miesto 4.C 320
3. miesto 3.D 260
4. miesto 3.C 190

Čitať ďalej

Naši basketbalisti prví

V basketbale žiakov stredných škôl vyhrali žiaci SPŠ v Bardejove v okresnom kole so všetkými súpermi a  skončili na 1.mieste. V krajskom kole  v skupine vyhrali iba jeden zápas, dva prehrali a skončili na 5.-6. mieste. Čitať ďalej

21. ročník Dňa narcisov

V jediný deň v roku sa do ulíc vyberie 16 000 dobrovoľníkov všetkých vekových kategórií, aby nezištne pomohli iným. Za to patrí všetkým veľká vďaka, pretože bez ich nasadenia a ochoty by táto zbierka nebola možná. V tento deň pripnú tisícom ľudí po celom Slovensku na odev narcis, ktorý pre onkologických pacientov znamená veľmi veľa, lebo je symbolom nádeje a prejavom podpory.  Nebolo tomu inak na SPŠ, keď si 7. apríla 2017 pripli žltý narcis – symbol boja proti rakovine, všetci žiaci a pracovníci školy. Ďakujeme za finančný príspevok a za pomoc. Čitať ďalej

Exkurzia stavbárov

Teoretické vedomosti sú veľmi dôležité, ale aby sme ich vedeli použiť, potrebujeme spojenie s praxou. Už  J. A. Komenský hovoril: „ Teória bez praxe je neplodná a prax bez teórie zaslepená.“  Aby  sa žiaci III.B naučili uvedomele používať osvojené poznatky v praxi, vybrali sa 4. apríla 2017 na odbornú exkurziu.

V Bardejove prebieha výstavba občianskej vybavenosti na ulici Ľudovíta Štúra. Montovaná skeletová hala bude obsahovať 4 predajne. Študenti privítali možnosť vstúpiť do rozostavaného objektu a detailne vidieť ešte nezakryté konštrukcie a rozvody inštalácií. Odborného výkladu sa ujal hlavný stavbyvedúci pán Jozef Buzek. Podrobne vysvetľoval žiakom nosný konštrukčný systém haly a poukazoval pri výklade na jednotlivé prvky. Predajne sú oddelené montovanými sadrokartónovými priečkami, ktoré ešte neboli opláštené a priamo bolo vidieť, čo sa skrýva za vonkajšou sadrokartónovou vrstvou. Žiakov zaujal zvláštny systém odvodnenia strechy, elektrické  rozvody, požiarna signalizácia, vykurovanie objektu a ďalšie časti stavebných profesií.   Upútalo ich hydraulické vetranie prostredníctvom svetlíkov, vytváranie liatych podláh vnútri a tiež špeciálnych úprav vonkajších betónových odstavných plôch.  Významné informácie pre budúcich maturantov  boli z oblasti manažovania celej stavby, nadväznosť jednotlivých pracovných krokov a zosúladenie celého plánu organizácie výstavby.

Po ukončení exkurzie sa žiaci jednoznačne zhodli, že takéto vyučovanie je oveľa zaujímavejšie ako v triede. Čitať ďalej

Školské kolo súťaže v písaní na PC

Dňa 3. apríla 2017  sa uskutočnilo školské kolo súťaže v písaní na PC. V tejto súťažnej disciplíne  si žiaci 2. C triedy študijného odboru Technické lýceum zmerali sily v rýchlostnom desaťminútovom odpise.

Kritériá súťaže boli zamerané na:

  • dosiahnutie čo najvyššieho počtu úderov v desaťminútovom odpise,
  • dodržanie percenta presnosti odpisu do 0,20.

Písanie na počítači je náročná súťažná disciplína, v ktorej žiak musí písať nielen rýchlo, ale aj presne. To sa podarilo aj našim žiakom a víťazmi školského kola súťaže v písaní na PC sa stali:

  1. Dávid Tuch s počtom úderov 2375, percento chýb 0,
  2. Anton Fecko s počtom úderov 2253, percento chýb 0,04,
  3. Marek Kurkin s počtom úderov 2177, percento chýb 0,18.

Čitať ďalej