Ing. Peter Simko a úspešná absolventka Erika Dubňanská prevzali ocenenia

Ak sa má stať človek človekom, musí sa vzdelávať

V duchu týchto slov Jána Amosa Komenského po celé stáročia sa nesie mimoriadne záslužná a dôležitá práca jedného z najušľachtilejších povolaní, povolania učiteľa.

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove sa už po desiaty raz stalo miestom symbolického poďakovania a ocenenia výnimočnej práce učiteľov a žiakov stredných škôl.

Pod záštitou predsedu  Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerského  12. júna 2018 sa konalo udeľovanie ocenení Sophista pro regione  Lux mentium 2018 najúspešnejším pedagógom a žiakom stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja.

Medzi dvadsiatimi ocenenými  učiteľmi a dvadsiatimi ocenenými  žiakmi boli aj zástupcovia Strednej priemyselnej školy v Bardejove.

V kategórii Sophista pro regione (Učiteľ múdrosti pre región) 2018 bol ocenený Ing. Peter Simko, ktorý pracuje ako stredoškolský učiteľ na svojej „alma mater“ už od roku 1994. Čitať ďalej

Územná súťaž Družstiev prvej pomoci

V júni sa obci Šiba, okres Bardejove na ihrisku konala Územná súťaž SČK – DPP pre žiakov stredných škôl bardejovského a staroľubovnianskeho okresu.

Organizátorom súťaže bol Slovenský Červený kríž, ÚzS Bardejov.

Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení: Natália Olenčinová aTamara Hrivniaková z 1. A triedy, Martin Kaščák, Jozef Mackanič a Jakub Zlacký z 2.A triedy.

Súťažilo sa v dvoch kategoriách:

  1. Vedomosti o SČK, hnutí ČK/ČP, BDK.
  2. Praktické poskytovanie prvej pomoci /KPR a ošetrenie poranení/.

Čitať ďalej

Finančná gramotnosť 1. ročníkov

V dňoch  5.-7.6.2018 sa žiaci 1. ročníkov zúčastnili workshopu Finančná gramotnosť,  modul  hodnoty a hospodárstvo, ktorý realizovala OTP READY Nadácia  Bratislava.

Modul je  zameraný na uvedomovanie si relativity hodnôt rôznych statkov či už v živote, alebo v samotnom hospodárstve, rozšíruje  povedomie žiakov  o 3 hlavných ekonomických subjektoch( domácnosti, firmy, štát)  a ich prínose v rámci trhového mechanizmu. Čitať ďalej

Exkurzia Steel Park Košice a Tehelňa Petrovany

V pondelok 4.6.2018 žiaci 1.A a 1.C triedy spolu s Mgr. Jajkovou a Ing. Hovancovou navštívili Steel Park Košice a Tehelňu Petrovany.

Exkurziu sme začali v Steel parku, kde sa žiaci rozdelili do troch skupín. Prvá skupina v laboratóriu spoznávala elektronickú stavebnicu ARDUINO, ktorej základom je mikroprocesorová doska s 8 bitovým procesorom Atmel (HW) a vývojovým prostredím IDE (SW).

Druhá skupina v laboratóriu skúmala laserový diaľkomer, ktorý sa využíva najmä v stavebníctve na presné meranie dĺžok. Laserový diaľkomer funguje na princípe merania času, ktorý uplynie od okamihu vyslania krátkeho impulzu do okamihu príchodu impulzu odrazeného od meraného objektu. Z nameraného času a známej rýchlosti šírenia laserového impulzu prístroj vyráta vzdialenosť od objektu.

Tretia skupina v laboratóriu zistila, aké jednoduché je oklamať svoje zmysly. Optické klamy a ilúzie boli zradné, a dokázali nás oklamať.  V tomto laboratóriu sme boli vystavení rôznym podnetom a klamom, ktoré preverili náš  úsudok. Nazreli sme aj do základov tvorby hologramov. Čitať ďalej