Elektrotechnik z SPŠ medzi víťazmi

V piatok 31. marca 2017 sa na Strednej odbornej škole na Jarmočnej 108 v Starej Ľubovni konala krajská prehliadka 39. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ). Vyhlasuje ju Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Štátny inštitút odborného vzdelávania. Je to dobrovoľná záujmová činnosť žiakov stredných škôl. Organizuje sa v čase vyučovacieho procesu i mimo neho. Žiaci riešia práce podľa vlastného výberu samostatne alebo za pomoci konzultanta. Výsledkom tejto činnosti je písomná a často aj praktická práca, ktorú súťažiaci predkladajú odbornej hodnotiacej komisii na posúdenie a následne ju verejne prezentujú a obhajujú. Tohto roku sa súťažilo v 17 súťažných odboroch.

Strednú priemyselnú školu Bardejov reprezentoval žiak 2. ročníka odboru 2675 M elektrotechnika Peter Kilvády. Súťažil v odbore č. 12 Elektrotechnika a hardware, kde bolo prihlásených 14 prác. So svojou Programovateľnou UV LED jednotkou na osvit plošných spojov obsadil výborné 3. miesto. LED osvitka, ktorú Peter skonštruoval, slúži na výrobu plošných spojov fotocestou. Používať sa bude nielen v škole, ale určite ju využije aj doma vo svojom voľnom čase. Vďaka použitej SMD technológii je osvitka malá a veľmi ľahká. Pri relatívne nízkej cene má lepšie parametre ako predávané či inde publikované podobné zariadenia. Má časovač s plnofarebným TFT displejom, ktorý je možné programovať aj priamo v zariadení pomocou počítača. Samotný časovač poslúži aj ako výborná učebná pomôcka na programovanie mikroprecesorov.

Ak je práca SOČ riešená v odbore, v ktorom žiak bude maturovať, prvé až tretie miesto v krajskom kole umožňuje použiť obhajobu tejto práce ako náhradu praktickej časti maturitnej skúšky vo 4. ročníku. Aj to môže byť motivácia pre ďalších študentov. Petrovi Kilvádymu blahoželáme k dosiahnutému výsledku a ďakujeme za vzornú reprezentáciu Strednej priemyselnej školy Bardejov.

Ing. Peter Tkáč