Priemyslováci na autosalóne v Ženeve

Žiaci Strednej priemyselnej školy v Bardejove, ktorí si zvolili odbor technika a prevádzka dopravytechnické lýceum so zameraním na strojárstvo pravidelne navštevujú prestížne automobilky v Nemecku, Českej republike i na Slovensku. K nezabudnuteľným zážitkom patria i prehliadky najnovších modelov áut na autosalónoch v Bratislave či v Nitre.

V dňoch 18.3.-21.3.2017 sa naši dopraváci zúčastnili 87. ročníka Medzinárodného autosalónu Geneva International Motor Show v kongresovom a výstavnom centre Palexpo vo švajčiarskom meste Ženeva, ktorý bol spojený s prehliadkou TOP motoristických noviniek, exkluzívnych modelov áut, množstvom konceptov a prototypov rôznych značiek. Tento medzinárodný autosalón patrí k najvýznamnejším autosalónom v Európe a je jedným z najvýznamnejších na svete. Aj preto sa na aktuálnom ročníku zúčastnilo vyše 180 vystavovateľov, a to nielen priamo výrobcov automobilov, ale tiež príslušenstva a všetkého, čo s automobilizmom a automobilmi súvisí.

Zo Ženevy sa študenti presunuli do Francúzska, do mesta Štrasburg, kde absolvovali prehliadku mestských pamiatok, okrem iného aj veľkolepú stredovekú katedrálu Nôtre-Dame de Strasbourg, postavenú v gotickom štýle. Po prehliadke mesta nasledoval voľný program, ktorý každý využil podľa svojich vlastných predstáv a záujmov.

Nakoniec študenti absolvovali exkurziu do výrobného závodu Daimler AG Mercedes-Benz  s produkciou vozidiel triedy A, B a vozidiel SUV GLA v nemeckom meste Rastatt. Mali možnosť vidieť, ako sa vyrábajú autá rôznych modelov, ktoré sú po absolvovaní všetkých kontrol pripravené pre automobilový trh.

Tento výlet obohatil zúčastnených študentov nielen o odborné poznatky a informácie, ktoré budú môcť využiť v teoretickom a praktickom vyučovaní, ale aj poznanie nových krajín, nových tradícií a známych historických pamiatok.

Mgr. Martina Chovancová