SPŠ na FLL 2016

Aj v tomto školskom roku  sa naša škola, SPŠ Bardejov, zapojila do 9. ročníka FLL 2016/2017 s tímom ROBOTOSHIYAMA. Žiaci Anton Fecko, Marek Slota a Simon Soroka z 2.C triedy a Tomáš Kravec, žiak 1.C triedy  sa niekoľko týždňov zodpovedne pripravovali na regionálny turnaj v Poprade, jeden zo siedmych prebiehajúcich na Slovensku. Postupne riešili jednu misiu za druhou, vylepšovali konštrukciu svojho robota, vyberali vhodné postupy riešení. Žiaci zostrojili svoje roboty zo známej robotickej stavebnice Lego Mindstorms ev3 a naprogramovali ich v ikonografickom jazyku. To všetko s cieľom čo najlepšie uspieť v hlavnej disciplíne Robot-Game, ktorá sa odohráva na špeciálnych súťažných stoloch.

Témou tohto ročníka bola: Animal Allies – Zvieratá a ľudia.

Vo výskumnom projekte “ANIMAL ALLIES” sa tímy mali sústrediť na vzťah medzi  ľuďmi a zvieratami ako spojencami v misii zlepšovania života pre všetkých. Niekedy pomáhajú zvieratá ľuďom a niekedy naopak. Zadaním projektu bolo: nájsť spôsob, ako sa kontakt medzi ľuďmi a zvieratami môže zlepšiť.

Chlapci vytvorili webovú stránku: fll.spsbj.sk, ktorej cieľom bolo v živom prenose monitorovať druhy vtákov, ktoré u nás prezimujú, ich pohyb a počet pri kŕmitku. Následne prispôsobiť potravu v kŕmitkách  pre jednotlivé druhy, ktoré by sa návštevníci webovej stránky, žiaci rôznych typov škôl,  naučili rozpoznať druhy vtákov ich porovnaním s ponúknutou databázou. Vďaka rozšírenej komunite RaspberryPI foundation si žiaci zostrojili zariadenie, na sledovanie a streamovanie obrazu na spomenutom webe.

Zbieranie dát prebiehalo za pomoci, webovej stránky, kde žiaci mohli sledovať live obraz krmítka a podľa druhu vtáka  odoslať formulár do databázy. Vyplnený formulár sa tak ukladal do databázy. Výsledky sú dostupné na tejto adrese kde je kompletný súpis všetkých odoslaných dát. Každý vták má tak svoje počítadlo, koľko ľudí ho videlo. Samotné kŕmitko vytvorili z plastovej fľaše a 3D tlačou.

Dňa 15.12.2016 nastal deň „D“ na Súkromnej strednej odbornej škole v Poprade. V disciplíne Robot-Game tím ROBOTOSHIYAMA sa prebojoval do semifinále.

Celkovo obsadili súčtom bodov vo všetkých disciplínach pekne ôsme miesto. Získali cenné skúsenosti a motivovaní zážitkami pokračujú v práci na krúžku z robotiky.

Prezentácia [PDF]