Boli sme v divadle …

„Ale veď je streda. A u Ťapákovcov sa v stredu nezačínalo,“ zaznela replika z kultového diela slovenskej klasiky – Ťapákovci od Boženy Slančíkovej Timravy.

Dňa 26.4.2022 sa zúčastnili triedy I.A, I.C a I.D divadelného predstavenia Ťapákovci v divadle Jonáša Záborského v Prešove, kde na pódiu mohli sledovať boj Ile – kráľovnej s celou rodinou Ťapákovcov, ktorej sa do ničoho nechce.

Po dlhšej korona prestávke sme všetci pocítili, že kultúra je v živote človeka veľmi dôležitá,
o to viac sme si všetci vychutnali úžasný divadelný zážitok.

Networking Academy Games (NAG) 2022

Dňa 21.4.2022 sa konalo v poradí už 17. celoštátne kolo súťaže študentov slovenských stredných a vysokých škôl Networking Academy Games (NAG), v rámci ktorej mali študenti možnosť prezentovať svoje vedomosti a praktické zručnosti z oblasti počítačových sietí. Súťaž bola aj v tomto roku organizovaná on-line s využitím videokonferenčného a kolaboračného systému Webex.

Študentská súťaž NAG 2022 bola organizovaná spoločnosťou Cisco Systems Slovakia v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach, Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave, Žilinskou univerzitou a spoločnosťou CEELABS, s.r.o. Súťaž je registrovaná Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky ako súťaž v oblasti odborných zručností v kategórií C. Súťaž sa uskutočnila aj vďaka partnerskej podpore: Generálneho partnera súťaže ALEF Distribution SK, partnerov AT&T Global Network Services Slovakia, s.r.o., DT-IT Solutions Slovakia s.r.o., NTT Slovakia s.r.o., Košice IT Valley a mediálnemu partnerovi NEXTECH.

Súťaž bola organizovaná v dvoch kategóriách:

V kategórii „UNI SS“ – študentov stredných škôl a v kategórii „UNI – VS“ – študentov vysokých škôl. V rámci národného kola súťažiaci riešili on-line vedomostný test a taktiež on-line praktickú úlohu. Nad transparentnosťou a hodnotením súťaže dohliadala odborná porota zložená zo zástupcov akademickej sféry a expertov z firiem pôsobiacich v oblasti informačných technológií.

Súťaže sa zúčastnilo 98 študentov z 22 stredných a vysokých škôl, ktorí museli preukázať vedomosti na úrovni medzinárodnej priemyselnej certifikácie CCNA.

V súťaží našu školu reprezentovali žiaci druhých ročníkov odboru informačné a sieťové technológie. Konkrétne Erik Želinský (58.miesto), Peter Franta (60.miesto), Maroš Pyrž (68.miesto) a Šimon Glovňa (69.miesto).

Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy v celoslovenskej súťaží.

zdroj: https://netacad.sk/vysledky-sutaze-nag-2022/

Priemyslováci na stáži v Prahe

V rámci projektu Erasmus+ – vzdelávacia mobilita jednotlivcov sa pre študentov Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove podarilo zrealizovať stáž v Prahe pre druhú skupinu, kde žiaci mali príležitosť pracovať v zahraničných firmách, a tak si mohli overiť svoje vedomosti a zručnosti získané v škole. Desať študentov našej školy – 5 študentov študijného odboru 3650 M staviteľstvo a 5 študentov študijného odboru 2561 M informačné a sieťové technológie sa v dňoch 27. 03. 2022 – 13. 04. 2022 zúčastnilo dvojtýždenného pobytu v Českej republike, v stovežatej Prahe. Projekt s názvom Dobrodružné učenie trvá od 01.09.2021 do 31.08.2022, všetky náklady spojené s projektom sú v plnej výške hradené z prostriedkov Európskej únie.
Študenti mali zabezpečenú prax v menších firmách, kde pracovali na projektoch, ktoré si firmy pre nich pripravili. Na záverečnom stretnutí im bola poskytnutá spätná väzba od zamestnávateľov a študenti získali jeden z najuznávanejších európskych certifikátov Europass o absolvovaní pracovnej a vzdelávacej stáže v zahraničí, ako i certifikát od konkrétnych zamestnávateľských firiem.
Okrem plnenia si pracovných povinností mali študenti možnosť spoznať zákutia Prahy, prezreli si Vyšehrad, Pražský hrad, vystúpili na vyhliadkovú vežu Petřín, navštívili múzeá či svet medúz. Nezabudnuteľný bol aj celodenný výlet do sklární v Harrachove počas plnej prevádzky, kde sa zoznámili s tradičnou výrobou českého skla, ako aj prehliadka Mumlavských vodopádov. Čarovnú atmosféru Prahy si mohli vychutnať všetci na palube parníka počas plavby po Vltave, ktorá splnila očakávania každého jedného študenta.
Význam takejto zahraničnej praxe je pre študentov neoceniteľný. Sami mali možnosť zistiť, že vzdelanie a odvaha idú ruka v ruke, a ak chcú v živote byť úspešní a niečo dosiahnuť, musia sa o to pričiniť sami.

Mgr. Martina Chovancová,
koordinátorka projektu

Matematický klokan 2022

Dňa 11.4.2022 sa aj naši žiaci zapojili do najväčšej matematickej súťaže na svete – Matematický klokan. Súťaže sa zúčastnilo 23 žiakov v kategórii Kadet O12 a 9 žiakov v kategórii Junior O34. Všetkým ďakujeme za účasť a netrpezlivo čakáme na výsledky, ktoré budú zverejnené dňa 3.mája 2022.

Hviezdoslavov Kubín 2022

V školskom kole Hviezdoslavovho Kubína bolo síce menej recitátorov ako po iné roky, ale aj napriek tomu sme spolu strávili príjemný čas s umeleckým slovom. V kategórii poézia spomedzi štyroch súťažiacich získala 1. miesto žiačka I. A triedy Adela Tomková, ktorá SPŠt reprezentovala aj na okresnom kole. Získala tam cennú skúsenosť, ktorú, veríme, že využije v budúcom ročníku tejto súťaže.