Exkurzia odboru Informačné a sieťové technológie SPŠT v Bardejove na TU v Košiciach a DOD na Košickej akadémii softvérového vývoja

Príďte sa pozrieť, ako funguje IT svet

A my sme prišli

Žiaci druhého a tretieho a ročníka odboru informačné a sieťové technológie na Strednej priemyselnej škole technickej v Bardejove sa zúčastnili DOD na Košickej akadémii softvérového vývoja v priestoroch Súkromnej strednej odbornej školy v Košiciach.

Vypočuli si, tak povediac z prvej ruky, prezentácie štyroch renomovaných IT spoločností:

• Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

• Fpt Slovakia

• GlobalLogic Slovakia

• Visma Labs Slovakia

Dozvedeli sa priamo od zástupcov jednotlivých IT firiem všetky potrebné informácie o akadémii, o štúdiu jednotlivých predmetov, aj o tom, ako prebieha prax vo firmách a práca na jedinečných projektoch pod vedením skúsených mentorov priamo z praxe. 

Jeden taký projekt predstavil študent druhého ročníka, ktorý sa venuje projektu s názvom Inteligentný skleník. 

Čitať ďalej

Stužková IV.A

Stavbári zo IV.A si svoj slávnostný večer, počas ktorého im triedny učiteľ pripol zelené stužky, užili síce už skôr (18.2.2022), radi by sme vám jeho atmosféru sprostredkovali aspoň takto 🎗🎗🎗.

Exkurzia v spoločnosti Autogaráž, Bosch Car Service

Žiaci 2.ročníka študijného odboru technika a prevádzka dopravy sa zúčastnili odbornej exkurzie v spoločnosti Autogaráž, Bosch Car Service vBardejovskej Novej Vsi. Počas exkurzie sa nám venoval p.Kotuľak.

Žiaci  mali možnosť prezrieť si priestory autoservisu, v ktorých je poskytovaná prvotriedna kvalita a spoľahlivosť s podporou najmodernejšieho diagnostického vybavenia. Exkurzia potvrdila, že radšej je raz vidieť, ako stokrát počuť.  

Humanitárna zbierka pre ľudí z vojnou sužovanej Ukrajiny

Štyri dni prebiehala na našej škole humanitárna zbierka pre ľudí z vojnou sužovanej Ukrajiny. 
Podarilo sa nám vyzbierať potraviny, hygienické a zdravotnícke potreby, deky, oblečenie a hračky, ktoré sme odviezli do Denného stacionára sv.Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi. 
Zbierka sa konala pod záštitou Slovenskej katolíckej charity @caritas_slovakia.
Ďakujeme všetkým žiakom, ich rodičom, učiteľom a zamestnancom školy.

Úspešný olympionik Peter Korba

Úspešný olympionik Peter Korba nám poskytol rozhovor o svojom vzťahu k angličtine.

Čo pokladáte za hlavný zdroj získaných vedomostí z angličtiny?

V prvom rade pilier všetkých „základných” vedomostí je škola. Na základnej škole sa naučíme prvé koncepty gramatiky, prvé slovíčka, výslovnosť a podobne. Tieto vedomosti sa potom prehlbujú a zocelia využívaním jazyka v každodennom živote. Nielen aktívne (písanie a rozprávanie, napr. s kamarátmi zo zahraničia), ale aj konzumovaním contentu (filmy, seriály, podcasty a pod.) Mojím zdrojom sú teda každodenné interakcie s angličtinou.

Považujete znalosť angličtiny za dôležitú?

Len v samotnej Európe máme 24 oficiálne uznaných jazykov a predpokladám, že sa každému všetky tieto jazyky učiť nechce. Ideálne by bolo mať jeden „univerzálny” jazyk, ktorým by ste sa dohovorili všade. Angličtina sa hlavne v moderných krajinách práve takýmto jazykom stáva. Preto by som odporúčal, vo vlastnom záujme, ak máte plány niekam vycestovať za prácou či na dovolenku, zdokonaľovať sa v angličtine.

Kedy a kde najčastejšie využívate znalosti angličtiny?

Pri komunikácii so známymi zo zahraničia, rodinou a kamarátmi, no znalosť angličtiny využívam aj v rámci učenia. Ako IT študent využívam skôr zahraničné zdroje pri učení, lebo je ich jednoducho viac a často sú kvalitnejšie. Uplatňuje sa to aj v takých oblastiach, ako napr. filmy, seriály a iné médiá, lebo nekvalitný dabing alebo titulky vedia pokaziť celý zážitok. Vždy je lepšie pozrieť si niečo v origináli.

Exkurzia v spoločnosti Metamod

Žiaci 2.ročníka študijného odboru staviteľstvo sa zúčastnili odbornej exkurzie spoločnosti Metamod. Cieľom bolo oboznámiť sa, ako pracuje pásové mini rýpadlo v reálnych podmienkach. Žiaci mali možnosť pod odborným dohľadom p. Kosteckého vyskúšať si prácu s pásovým mini rýpadlom. Exkurzia bola veľmi poučná, za čo veľmi pekne ďakujeme.