Žiaci v suburbiu

Žiaci I.C, II.A, II.B a II.C triedy mali možnosť navštíviť počas hodín dejepisu a občianskej náuky Pamätník holokaustu a areál tzv. Židovského suburbia, ktoré je najvýznamnejšou lokalitou židovského kultúrneho dedičstva v Bardejove a spolu s historickým jadrom mesta Bardejov je zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Za odborný výklad ďakujeme p. Hudákovi.  Čitať ďalej

PO KRVAVÝCH STOPÁCH 1. a 2. SVETOVEJ VOJNY

Okres Bardejov mal v minulosti tú smolu, že v obidvoch vojnách sa bojovalo aj na jeho území. Preto sa v okolí Bardejova nachádza veľa pomníkov, hrobov a cintorínov z obidvoch vojen.

Aj v tomto školskom roku SPŠT v Bardejove zorganizovala exkurziu, ktorej cieľom bolo dozvedieť sa viac o priebehu bojov v okolí, navštíviť cintoríny a vzdať úctu padlým vojakom. Vo Svidníku sme si vo Vojenskom historickom múzeu pozorne vypočuli odborný výklad a pozreli dokumentárne filmy, prehliadli sme si vystavenú bojovú techniku, položili kytičku kvetov a zapálili sviečku pri Pamätníku sovietskej armády.  Pokračovali sme na Duklu, kde sme sa viac dozvedeli o Karpatsko – duklianskej operácii. Z veže bol krásny výhľad na okolitú jesennú prírodu. Uctili sme si aj obete na Dukle a pri ceste späť sme sa ešte zastavili pri bunkroch pri Vyšnom Komárniku. Tí pozornejší si všimli malú salamandru škvrnitú pod starým dubom, čo je neklamný dôkaz čistoty prírody. Ešte zastávky na cintorínoch po ceste do Bardejova a exkurzia sa mohla skončiť. Či splnila cieľ, ukáže čas. Ukáže, či si vieme vážiť slobodu a život.

Exkurzia sa konala 26.9.2019 a zúčastnili sa jej žiaci 2. ročníka. Čitať ďalej

Poruchy príjmu potravy

V rámci projektu „Chuť žiť“ sa uskutočnil workshop na našej škole na tému „Poruchy príjmu potravy“ dňa 25.9.2019 pre žiakov tried 2.A, 2,B a 2.C Téma bola rozoberaná  na jednotlivých stanovištiach z rôznych pohľadov.

Workshopy viedla Valentína Sedileková, liečená anorektička, ktorej príbeh odborne dopĺňali psychiatri, psychológovia pod  odbornou garanciou Mudr. Martiny Paulínyovej, zdravotníci či nutriční špecialisti pod odbornou garanciou nutricionistky Ivany Mesárošovej.

 

Žiaci sa interaktívnou formou dozvedeli:

Aké sú dôsledky držania diéty v mladom veku?

Môže viesť diéta k PPP?

Mení sa postoj k človeku, keď je chudý/obézny?

Prečo mať rád vlastné telo?

Aké sú mýty a fakty o PPP?

Aké je to prejsť si touto chorobou?

Ako rozoznať PPP u druhých a ako im pomôcť?

Čo sú skutočné PPP? Prečo sú nebezpečné?

Ako sa stravovať?

Čitať ďalej

Upracme (si) Slovensko

Do výzvy Upracme (si) Slovensko, ktorá je súčasťou globálnej iniciatívy Word cleanup Day, sa v piatok 20.septembra 2019 zapojili aj študenti 1. ročníka SPŠT Bardejov. Pod dohľadom koordinátorky environmentálnej výchovy Ing. Hovancovej vyzbierali v okolí školy 5 veľkých vriec odpadkov a spríjemnili si tak prostredie, v ktorom sa pohybujú. Cieľom akcie bolo nielen odpratať z ulíc a prírody odpad, ale aj vychovávať ľudí k zodpovednému správaniu sa a ochrane prírody. Čitať ďalej

Žiacka školská rada pri SPŠT

Je tu nový školský rok 2019/2020 a v ňom nové tváre na našej škole. Dňa 19.9.2019 sa v aule SPŠT uskutočnili voľby do Žiackej školskej rady pri SPŠT. Tajným hlasovaním zástupcovia študentov zvolili 11 členov.

  Meno a priezvisko Trieda
1. Lukáš Švec I.A
2. Denis Juriš I.B
3. Adriana Rakášová I.C
4. Silvia Vantová II.A
5. Tomáš Pillár II.B
6. Benjamín Pšenčík III.A
7. Marek Šoltýs III.B
8. Timotej Kendra III.C
9. Jozef Mackanič IV.A
10. Lukáš Jakubčo IV.B
11. Jakub Plaskoň IV.C

 Pomocný výbor: Milan Petrus – II.C

Zástupca žiakov v Rade školy: Benjamín Pšenčík – III.A

Čitať ďalej

ZOZNAMOVACÍ VÝLET ŽIAKOV 1. ROČNÍKA

Nástup na strednú školu je pre každého žiaka veľkou zmenou. Vyznať sa v nových odborných predmetoch, prečítať správne zložitý rozvrh a nájsť si nových kamarátov nie je jednoduché. Po náročných prvých dňoch žiaci prvého ročníka privítali možnosť zúčastniť sa dvojdňového zoznamovacieho výletu 16. a 17. septembra 2019 vo Vysokých Tatrách.

Prvý deň výletu bola naplánovaná túra na Zelené pleso. Chodník sa vinul lesom okolo zurčiaceho tatranského potoka. Voda bola krištáľovo čistá a vábila k odpočinku. Ale cesta bola dlhá, a tak aj tí menej trénovaní museli kráčať sviežim tempom. Ich trpezlivosť bola odmenená nádherným výhľadom na tyrkysovomodrú farbu Zeleného plesa a vysoké končiare, ktoré ho obklopovali.

Unavených turistov prijala chata v Kežmarských Žľaboch. Po krátkom odpočinku všetci spoločne strávili pekný večer pri zábavných hrách, ktoré im pripravili triedni učitelia.

Druhý deň každému padlo vhod kúpanie sa v Aquaparku v Poprade. Ponuka termálnych a relaxačných bazénov bola široká, atrakcie vodného sveta lákali  a tak si každý vybral podľa svojej chuti.

Zoznamovací výlet splnil svoju úlohu. Priateľstvá sa nadviazali a táto nová tradícia je  pekným úvodom stredoškolského štúdia na SPŠ technickej v Bardejove. Čitať ďalej

ŠPORTOVÉ HRY ŽIAKOV 1. ROČNÍKA

13. septembra 2019 sa žiaci I.A, I.B a I.C zhromaždili na ihrisku SPŠT pripravení v športových úboroch, aby si vzájomne zmerali sily v atletických disciplínach. Septembrové počasie prialo a teplé slnečné lúče rýchlo vysušili rannú rosu. Jednotlivé triedy sa v disciplínach striedali a tí, ktorí práve nesúťažili, povzbudzovali svojich favoritov. Hod granátom vyhrala I.C, beh na 100 m I.B a víťazom futbalového turnaja sa stala I.B. Celkové poradie bolo jasné po sčítaní všetkých výsledkov. Víťazom športových hier sa stala I.B, druhé miesto obsadila I.C a tretie miesto I.A. Tento športový deň nepriniesol žiakom len radosť z vlastného výkonu, ale aj potrebu rozvíjať tímovú spoluprácu, trpezlivosť a vzájomnú súčinnosť. Čitať ďalej

Stužková priemyslovákov v Podstrane v Chorvátsku

Pod pojmom stužková si takmer každý predstaví vyzdobenú sálu, krásne oblečených študentov, partnerky, rodičov, učiteľský zbor a noc plnú tanca a zábavy. My žiaci IV.C zo Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove sme si však vybrali namiesto stužkovej slávnosti výlet v Chorvátsku v letovisku Podstrana. Náš výlet sme začali v pondelok večer o 17:00 hod. Cesta trvala okolo 14 hodín. Už sme sa nevedeli dočkať, kedy konečne zahliadneme pláže jadranského mora.

Do Podstrany sme prišli o 8:30 ráno. Počkali sme, kým nás ubytujú a s radosťou sme sa vybrali nielen pokochať pohľadom na more,  vyskúšali sme aj  plávanie.  Nasledujúci deň sme sa vydali na výlet do mesta Split. Naša pani delegátka nám porozprávala zaujímavé informácie o tomto krásnom meste. Do Splitu sme išli poobede a následne sme si  za odborného výkladu obzreli mesto. Zaujalo nás aj to, že v Splite sa natáčal známy seriál Game of Thrones. Pouličný umelci tam hrali na husliach úvodnú znelku zo seriálu. Je v meste  možné objednať aj túru, ktorá nás prevedie miestami, kde sa seriál natáčal. Čitať ďalej