Týždeň Ligy proti rakovine

Napriek tomu, že vývoj liekov napreduje pomerne rýchlym tempom, aj dnes ešte existujú ochorenia, pri ktorých sa často vyskytuje prívlastok nevyliečiteľné, či dokonca smrteľné. Jedným z nich je aj rakovina. Toto ochorenie môže bez akýchkoľvek varovaní postihnúť kohokoľvek z nás či našich blízkych. Jeho priebeh býva  nielen fyzicky, ale najmä psychicky veľmi ťažko zvládnuteľný.

Liga proti rakovine organizuje okrem iných kampaní a podujatí aj Týždeň Ligy proti rakovine, ktorý sa tento rok uskutočnil v  týždni od 23. do 27. októbra.

Jej cieľom je rok čo rok upozorniť širokú verejnosť na niektorú z tém, týkajúcich sa prevencie, zdravého životného štýlu a možností, ako môžeme predchádzať vzniku nádorového ochorenia. Rozprávať sa o rakovine, motivovať ľudí k zdravšiemu životnému štýlu, k starostlivosti o zdravie a k pravidelnému pohybu.

Na našej škole sme sa k tejto preventívno- informačnej kampani zapojili prostredníctvom návštevy miestnej pobočky Ligy proti rakovine, kde mali žiaci 2.B triedy možnosť prezrieť si priestory, ktoré navštevujú pacienti s touto diagnózou. Žiaci tiež absolvovali besedu s predsedníčkou pobočky, pani Mgr. Kuzmišinovou, počas ktorej sa dozvedeli, kam sa môžeme obrátiť v prípade, že by sme v ťažkej chvíli potrebovali pomoc my alebo naši blízki.

Žiaci si kontaktné údaje na telefonickú, či mailovú Onkoporadňu prečítali z dostupných letákov ako i z nástenky vo vestibule školy, kde si mohli pozrieť aj kampaňové videá nahrané známymi slovenskými hercami na tému „Rozpávajme sa“.

Pripomíname ešte raz: pacienti, ich blízki, ako aj široká verejnosť sa môžu počas celého roka poradiť s odborníkmi na novom bezplatnom telefónnom čísle 0800 11 88 11.

E-testovanie Jeseň 2017

Národný ústav certifikovaných meraní NUCEM aj tento školský rok realizoval za účelom zvyšovania kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania E-testovanie Jeseň 2017.

V ponuke pre stredné školy boli aj testy  zo slovenského jazyka a literatúry pre žiakov 4. ročníka SŠ s vyučovacím jazykom slovenským a z matematiky pre žiakov 1. ročníka SŠ s vyučovacím jazykom slovenským. Čitať ďalej

Falošné tváre lásky

Témou Falošné tváre lásky oslovila žiakov 4. A a 4. C triedy dňa 23. októbra 2017 PhDr. Katarína Stašáková z SCŠPP v Tročanoch. Mladí ľudia sa v priebehu života zoznamujú s rozličnými formami vzťahov, na ktorých základe získavajú skúsenosti, rozvíjajú svoje potreby a učia sa, ako vo vzťahoch žiť. Všetci psychológia sa zhodujú na tom, že láska na prvý pohľad sa hneď nepretvorí v dlhodobo fungujúci vzťah z ničoho nič. Ak jeden druhého naozaj milujú, musia na vzťahu pracovať. Kľúčom k šťastiu je podľa všetkých psychológov jasná otvorená komunikácia, spoločné riešenie problémov, vzájomná podpora a hlavne dôvera. Cieľ prednášky zamerala na tieto okruhy:

  • láska, základná podmienka každého partnerského vzťahu,
  • prvé vzťahy a priateľstvá,
  • vzťahy ako primárne potreba človeka,
  • výber partnera, kritériá výberu, vhodné a nevhodné typy pre partnerstvo,
  • svet mužov a žien (bazálne rozdiely medzi mužmi a ženami),
  • ako získať vhodného životného partnera,
  • ako udržiavať a rozvíjať partnerské vzťahy.

Čitať ďalej

ZENIT v elektronike – školské kolo 2017/2018

V pondelok 23. októbra 2017 sme na našej škole zrealizovali školské kolo súťaže Zenit v elektronike. Otvoril ho riaditeľ školy Ing. Jaroslav Bujda a predseda hodnotiacej komisie Ing. Ján Barna. Členmi hodnotiacej komisie boli Ing. Peter Tkáč a Mgr. Stanislav Vojtko.

Tohto roku súťažilo spolu 9 žiakov. V kategórii A – žiaci 3. a  4. ročníka stredných škôl si sily zmerali Peter Kilvády z III.B triedy a piati žiaci IV.C triedy: Dávid Arendáč, Kamil Borovský, Jakub Tkáč, Kristián Trucka a Šimon Vaško. V kategórii B žiakov 1. a 2. ročníka stredných škôl súťažili traja žiaci II.B triedy: Lukáš Jakubčo, Vladimír Pasternak a Patrik Sidor. Všetky zadania na školské kolo pripravil Ing. Tkáč. Hodnotenie a bodovanie je jednotné na celom Slovensku.

Prvá časť súťaže bola teoretická. Tvoril ju test, ktorý trval 45 minút a obsahoval 30 otázok s výberom jednej zo šiestich odpovedí. Žiaci ho vypracovávali na počítačoch v programe Alf, ktorý každému žiakovi mení poradie úloh a ich odpovedí. Kategória A a kategória B mali odlišné testy. Každá správne zodpovedaná otázka sa hodnotila 1 bodom. V tejto časti mohli súťažiaci získať maximálne 30 bodov. Test bol vyhodnotený automaticky. Počet bodov žiaci vedeli ihneď po zodpovedaní poslednej otázky. Čitať ďalej

Svetový deň výživy

Svetový deň výživy, dňa 16. októbra si pripomenula naša škola symbolickým jablkom pre zdravie. Tento deň nás má vyzvať k zdravému stravovaniu, ktoré poskytuje telu dostatok energie k vykonávaniu každodenných aktivít a nemalo by viesť k výkyvom telesnej hmotnosti. V zdravej strave je vyvážené zastúpenie troch hlavných zložiek – sacharidov, tukov a bielkovín. Zdravá výživa ako súčasť zdravého životného štýlu je dôležitým faktorom prevencie ochorení.
V skutočnosti je zdravé stravovanie veľmi jednoduché, zaraďte ho do svojho života pre svoje zdravie. Čitať ďalej

SÚŤAŽ O NAJ TRIEDU

SÚŤAŽ O NAJ TRIEDU NA SPŠ V ŠKOLSKOM ROKU 2017/2018

 ŽŠR spolu s vedením školy vyhlasujú súťaž o naj triedu

 Termín: 1. október 2017 – 30. apríl 2018

 Trieda, ktorá najlepšie splní stanovené kritériá, vyhráva. Oplatí sa, čakajú na vás  lákavé ceny

 KRITÉRIÁ HONOTENIA:

  1. Mesačná aktualizácia nástenky v triede podľa určených tém. (0-10 bodov)
  2. Dochádzka žiakov

Štvrťročne sa každej triede pridelia body za dochádzku žiakov, najviac bodov získa trieda s najlepšou dochádzkou, najmenej trieda s najhoršou dochádzkou v danom štvrťroku.

 

Taktiež sa budú odrátavať body za neospravedlnené hodiny a to nasledovne:

  • za 0 – 10 NH – mínus 3 body
  • za 11 – 20 NH – mínus 5 bodov
  • za viac ako 21 NH – mínus 10 bodov

Čitať ďalej

Erika Dubňanská v súťaži IPM STUDENT AWARD na skvelom 2. mieste

                                          Cenný úspech študentky SPŠ Bardejov

Študenti Strednej priemyselnej školy v Bardejove si overujú osvojené teoretické vedomosti i praktické zručnosti v odborne zameraných súťažiach, kde sa každoročne umiestňujú na popredných miestach v rámci Slovenska.

Výrazné úspechy dosahujú i žiaci odboru technika a prevádzka dopravy a technické lýceum so zameraním na strojárstvo, čo potvrdil i 16. ročník celoslovenskej súťaže IPM STUDENT AWARD, ktorú vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR , Štátny inštitút odborného vzdelávania a IPM SOLUTIONS, s. r. o. pre študentov stredných odborných škôl.

Hlavným cieľom súťaže je umožniť žiakom prezentovať svoje odborné vedomosti, preveriť si praktické zručnosti, podporovať odborný rast a odborné záujmy žiakov.

  V dňoch 5.- 6. októbra 2017  v hoteli Sitno vo Vyhniach sa konalo slávnostné vyhodnotenie danej súťaže a pre SPŠ bolo opäť veľmi úspešné. Do súťaže postúpilo päť prác našich študentov  a Erika Dubňanská, študentka 4. ročníka odboru technické lýceum so zameraním na strojárstvo, pod odborným vedením Ing. Petra Simka s prácou Vibračná brúska získala cenné 2. miesto. Ide o návrh a technické riešenie vibračnej brúsky, a to formou 3D modelu v programe CREO. Popredné umiestnenie je o to cennejšie, keďže v doterajšej 16-ročnej histórii súťaže je Erika Dubňanská jedinou študentkou, ktorá sa umiestnila na víťazných priečkach .

Aj tohtoročný úspech dokazuje, že vyučujúci daných odborov skvalitňujú a inovujú vyučovanie aj využitím 3D  modelovania v programe CREO, a tak podporujú tvorivosť, racionálne myslenie a tým väčšiu samostatnosť práce žiakov pri príprave na úspešný vstup na trh práce.                                                                                                            Ing. Peter Simko