Slečna Bábkoskrutka

Žiaci študijného odboru technika a prevádzka dopravy navrhli a vyrobili technológiou ohýbania figúrky z drôtu.  Celá ich výroba bola zameraná na zručnosť žiaka niečo samostatne navrhnúť a následne pretaviť do praxe.

Aj samotný názov Slečna Bábkoskrutka je príznačný pre postavičku dievčaťa (bábky). Celá jej konštrukcia je vyrobená z guľatiny, ktorá sa používa aj na výrobu skrutiek. Z toho nám vznikol názov Bábkoskrutka (spojením bábky/ figúrky a skrutky).

Benjamín Vajda, absolvent priemyslovky, opäť úspešný

Prvé miesto v súťaži IPM STUDENT AWARD 2021

Študenti stredných odborných škôl na Slovensku sa mali možnosť aj v školskom roku 2020/2021 zapojiť už do 20. ročníka súťaže IPM STUDENT AWARD, a tak ukázať svoju kreativitu, výnimočnosť a precíznosť v práci s využívaním grafických systémov.

V súčasnosti už absolvent Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove BenjamínVajda pod vedením Ing. Petra Simka, učiteľa technických predmetov, po minuloročnom 2. mieste v danej súťaži svoj úspech znásobil a s prácou FPV dron obsadil vynikajúce 1. miesto. Práca je nielen výborne vymodelovaná, ale Benjamín vymodelovaný dron aj vyrobil.

Nosný rám a väčšinu vymodelovaných súčiastok Benjamín vyrobil na CNC obrábacom stroji z karbónu alebo na 3D tlačiarni. Po zostavení celého drona nasledovalo už iba jeho nastavenie a doladenie v počítači v programe na to určenom a začalo sa  testovanie jeho leteckých schopností. Celý tento proces je zdokumentovaný pomocou videa, ktoré je možné si pozrieť na:  https://www.youtube.com/watch?v=qtE2_D_aRDY&ab_channel=DownhillMan

Benjamín Vajda ukázal, že má výnimočné vedomosti a zručnosti osvojené v oblasti CAD a práca s CAD systémami ho nesmierne inšpiruje a napĺňa.

Členovia odbornej hodnotiacej komisie za Štátny inštitút odborného vzdelávania mali nesmierne náročnú úlohu. Komisia hodnotila v dvoch kategóriách.

A kategória sa zamerala na hodnotenie originality, náročnosť a zložitosť práce.
V kategórii B komisia hodnotila technické prevedenie a praktické využitie práce.

Cieľom súťaže je motivovať žiakov a vyučujúcich k skvalitneniu vyučovacieho procesu v CAD grafických systémoch.

Žiaci SPŠ technickej odboru technika a prevádzka dopravy vo vyučovacom procese aktívne využívajú 3D technológie, ktoré podporujú programy PTC Creo, Pro/ENGINEER, Pro/DESKTTOP.

Sme radi, že tento 20. ročník bol naším už 14. popredným umiestnením v rebríčku ocenených v rámci Slovenska. Víťazi jednotlivých ročníkov v súčasnosti sú buď úspešní vysokoškoláci, alebo absolventi technických vysokých škôl, čím len potvrdzujú kvality stredoškolského odborného vzdelávania.

Ing. Peter Simko