HRY RYTIERA ROLANDA 2014

Podujatie s dlhoročnou tradíciou Rolandove hry sa uskutočnili v dňoch 26. – 27. júna 2014 na Radničnom námestí v Bardejove. Tieto historické slávnosti v našom meste uskutočňuje Hornošarišské osvetové stredisko. Slúžia na priblíženie tradície stredovekých jarmokov a prezentáciu histórie mesta, ukážky kostýmov, hier, zbraní a tradičného umeleckého remesla. Avšak tento rok boli spojené so súťažami pre mládež a dospelých.

Zámerom Hornošarišského osvetového strediska bolo, aby sa Rolandove hry stali najmä študentskou aktivitou, aby sa študenti zapojili do samotných príprav a realizácie, aby sa oni sami cítili byť spolutvorcami kultúrneho a spoločenského živote v meste. Preto sa vytvorila tvorivá skupina zložená zo študentov všetkých stredných škôl v meste, ktorí sa stretávali na prípravných výboroch, kde vyjadrovali svoj názor na štruktúru hier a večerný program. Čitať ďalej

Myslím ekonomicky

Už tretí rok po sebe sa naša škola zapojila do alternatívneho vzdelávacieho projektu Myslím ekonomicky. Metodika programu Myslím ekonomicky je postavená na participatívnych formách učenia, študenti aktívne formujú priebeh hodín, ich dynamiku zvyšuje dôraz na prácu v malých skupinách, prezentácie študentov a všadeprítomné diskusie. Učiteľ vystupuje v roli facilitátora. Čitať ďalej

Účelové cvičenia a kurz ochrany života a zdravia

Účelové cvičenia sa konali 11. a 12. júna 2014 pre žiakov 1. a 2. ročníka v priestoroch školy, na Mihaľove a na Kalvárii.

Po zraze na školskom parkovisku, kontrole účasti, bezpečnostných a organizačných pokynoch sa žiaci presunuli na Kalváriu, kde mali prípravu jednoduchej stravy v prírode. Druhý deň najprv v priestoroch školy a potom na Mihaľove absolvovali cvičenia na stanovištiach s obsahom:

– „Príroda okolo nás“

– zdravotná príprava

– riešenie mimoriadnych udalostí – civilná ochrana

– pohyb a pobyt v prírode

Čitať ďalej

Prví absolventi 2. semestra CCNA2 Exploration (Routing Protocols and Concepts) – Smerovacie protokoly a koncepty

Sieťový akademický program – Cisco Networking Academy, je dnes najväčší a najkomplexnejší profesne orientovaný vzdelávací program na svete.

Štúdium 2. semestra zahrňuje problematiku budovania sieti, adresovanie, protokoly a štandardy používané v lokálnych (LAN) aj v rozsiahlych (WAN) počítačových sieťach, , kabeláž a metodiku jej návrhu, budovanie a údržbu. Významná časť štúdia je venovaná aj aktívnym sieťovým komponentom: rozbočovačom, prepínačom a smerovačom, ich konfigurácií, správe a taktiež aj otázkam riadenia a bezpečnosti sieti.

Vzdelávanie založené na báze CCNA Exploration pripravuje študentov pre Cisco CCNA certifikačnú skúšku (Cisco Certified Networking Associate). CCNA certifikát je medzinárodne uznávaný certifikát, potrebný pre budovanie kariéry sieťového špecialistu. Študenti musia absolvovať všetky štyri CCNA Exploration kurzy, aby boli plne pripravení na priemyselnú certifikáciu – CCNA skúšku. Po absolvovaní druhej etapy (semestre 5. až 8.) študenti môžu získať certifikát označovaný ako Cisco Certified Networking Professional (CCNP).

V tomto školskom roku úspešne 2.semester zvládlo 11 študentov.