Regionálne kolo v Poprade ColdFusion

FLL je najväčšia robotická súťaž pre mladých vo veku 9-16 rokov. Zúčastňujú sa jej desaťtisíce žiakov a študentov na celom svete a najlepšie tímy postupujú do ďalších – semifinálových a finálových kôl, prípadne až na celosvetový festival.

Jeden z regionálnych turnajov už 10. ročníka FIRST LEGO League sa uskutočnil dňa 14.12.2017 v Poprade, v priestoroch Súkromnej strednej odbornej školy a zúčastnili sa ho aj naši žiaci prvého a druhého ročníka.

Témou jubilejného  ročníka je Hydro Dynamics – voda a všetko s ňou spojené – ako ju nájsť, prepravovať či opätovne používať.

Náš tím  Cold Fusion, Stredná priemyselná škola v Bardejove, zostavený  zo žiakov: Tomáš Kačmár 2.C, Vajda Benjamín, Vavrek Richard a Vertaľ Jozef Benjamín 1.C, Patrik Biško 1.B triedy sa zodpovedne tri mesiace pripravoval na  všetky štyri disciplíny.

Súťaží sa v kategóriách Robot Design, Robot Game, Prezentácia výskumného projektu a  Tímová práca. Čitať ďalej

Červené stužky – výtvarná súťaž

V rámci 11. ročníka kampane Červené stužky 2017 sme sa zapojili do rôznych aktivít, ktoré pripravilo MŠVVaŠ SR, Kancelária WHO na SK, mesto Žilina, Okresný úrad – odbor školstva v Žiline a Gymnázium sv. Františka v Žiline. Jednou z nich bola aj výtvarná súťaž pre stredné školy pod názvom „Červená stužka v boji proti HIV/AIDS“. V rámci nej sa žiak Erik Ferenc z 3. B umiestnil na 2. mieste. Víťazovi blahoželáme.

Informatici SPŠ opäť úspešní

PRAŽSKÁ VĚDECKOTECHNICKÁ SPOLEČNOST organizovala medzinárodnú súťaž videí „Technika kolem mne, 2017“.
Pekné 5. miesto v tejto medzinárodnej súťaži získal tím našich študentov: Anton Fecko a Simon Soroka 3.C.

Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

RNDr. Oľga Poliaková

FLL – Voda ako obnoviteľný zdroj enegrie

Žiaci z krúžku Programujeme lego robota sa niekoľko týždňov pripravovali na Regionálny turnaj FLL v Poprade, ktorý sa bude konať 14.12.2017.

Okrem programovania Lego robota tak, aby splnil zadané úlohy mali aj výskumnú časť, ktorej výsledkom bolo vytvorenie malej vodnej elektrárne.

Test elektrárne:
Čitať ďalej

Zdravá výživa a prevencia obezity mládeže

Témou prednášok „ Zdravá výživa a prevencia obezity mládeže“ pre žiakov našej školy bola zdravá výživa, ktorá je považovaná za základ zdravia. Prednášky sa konali pre žiakov 1. ročníka – 1.A, 1.B a 1.C  tried pod vedením Mgr. M. Feckovej z RÚVZ, Bardejov  v dňoch  1.12.,  4.12. a  7.12.2017.

Výživa predstavuje súbor biochemických a fyziologických pochodov látok nevyhnutných k životu, ktoré organizmus prijíma a využíva

z vonkajšieho prostredia. Biologicky hodnotná výživa by mala pokrývať fyziologické potreby človeka úmerne k jeho potrebám, vzhľadom

k veku, pohlaviu a druhu vykonávanej práce.

Zdravá – racionálna výživa má významnú úlohu pre zdravie, zvyšuje odolnosť organizmu proti bežným infekciám, chráni pred obezitou a

ďalšími chronickými ochoreniami. Je zdrojom energie, živín, vitamínov a minerálnych látok.

Pravidelný pohyb a správna výživa sú najdôležitejšími faktormi v prevencii obezity a ňou súvisiacich ochorení, preto by mali byť základnými zložkami zdravého životného štýlu každého človeka. Čitať ďalej

Prezentácia Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach na SPŠ

V piatok 1.12.2017 zavítal medzi tretiakov a štvrtákov stavebných odborov doc. Ing. Marián Vertaľ, PhD., zástupca riaditeľa Ústavu pozemného staviteľstva na Stavebnej fakulte v Košiciach.  Pútavým spôsobom priblížil štúdium na Stavebnej fakulte, študijné odbory, z ktorých si študenti môžu vybrať. Prezentoval možnosti projektov, do ktorých sa môžu študenti počas štúdia zapojiť, výskum, ktorý prebieha na fakulte, ale aj bežné dni. Študentov našej školy pozval na Deň otvorených dverí SvF.

Spolu s doc. Vertaľom  informoval o možnosti zapojenia školy do projektu spoločnosti KROS „Podpora škôl“ externý doktorand SvF a pracovník spoločnosti KROS Ing. Adrián Ďuriš. Týmto projektom firma KROS pomáha školám pri výučbe stavebných predmetov. Čitať ďalej