Prevencia proti drogám a iným patologickým javom

V mesiaci november sa  na Slovensku i v celej Európe začína rozsiahla kampaň „Týždeň boja proti drogám“ , ktorá je zameraná na boj proti drogám. Cieľom tejto kampane je informovať a upozorniť  na hrozbu novej vlny drogovej závislosti.   Vytvoriť priestor najmä pre mladých na zoznámenie sa s hrozbami užívania drog. Toto obdobie však nie je venované iba mládeži, ale každému, kto chce pomôcť  v boji s drogovou závislosťou.

Na našej škole v rámci tejto kampane sa uskutočnili nasledujúce aktivity:

1. Zapojenie žiakov 2. ročníka do súťaže organizovanej TASR Nebuď otrokom drog  – vedomostný kvíz o drogách

2. Monitorovanie postojov žiakov k návykovým látkam v triedach prvého ročníka

3. Súťaž o najpôsobivejšiu nástenku s protidrogovou tematikou  

Vyhodnotenie súťaže:
1. miesto: III. C      deň organizovaného voľna
2. miesto: II. A       
sladká odmena
3. miesto: IV. C      
sladká odmena Čitať ďalej

Školské kolo Ekonomickej olympiády

V dňoch 10. – 14.12.2018 sa naša škola znova zapojila do 2. ročníka trojkolovej Ekonomickej olympiády, ktorú organizuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz INESS.

Do online testovania sa zapojili žiaci II.B, II.C, III.C a IV.A.

V školskom  kole žiaci vyplňovali online test, ktorý mal časový limit40 minút, a po jeho odoslaní bol test automatický vyhodnotený. Tí najúspešnejší sa  zúčastnia krajského kola.

Dúfajme, že našim  žiakom sa bude dariť aspoň tak ako v minulom školskom roku, keď žiak Tomáš Kačmár  sa úspešne zúčastnil  celoslovenského  kola v Bratislave.

Táto celonárodná súťaž, do ktorej sa v minulom  školskom roku zapojilo vyše 4 000 žiakov z celého Slovenska,  má podporiť záujem o ekonómiu u mladých ľudí, vyhľadávať medzi stredoškolákmi nadaných ekonómov a následne podporiť ich rozvoj.

 

Ing. Mgr. Labancová

Bowling na SPŠT

V priestoroch Bowlingového clubu Bardejov sa  dňa  30. 11. uskutočnilo školské kolo v bowlingu žiakov našej školy, organizované  učiteľmi  TVaŠ. Tejto vydarenej akcie sa zúčastnilo 19 našich študentov. Každý bojoval sám za seba v troch kolách, čiže mal 60 hodov. Nerobili sme rozdiel medzi chlapcami a dievčatami. Po štvorhodinovom boji boli výsledky na prvých troch miestach nasledovné:

1. miesto – Šimon Jurčišin,

2. miesto – Jana Štafuriková,

3. miesto – Dávid Kučečka. Čitať ďalej

Poznáme našu novodobú históriu?

V roku 2018 si pripomíname viacero významných výročí našich novodobých dejín. Sú to tzv. osmičkové roky – 1918, 1938, 1948, 1968, 1989, niektoré v živote nášho národa boli pozitívne, iné však mali negatívne dosledky.

Aj naša škola si tieto výročia pripomenula tematicky zameranými panelmi vo vestibule školy či  vedomostným kvízom, ktorý sa uskutočnil 4. decembra. V aule školy si svoje vedomosti zmeralo 12 dvojčlenných družstiev. Hodnotila sa správnosť vypracovania testu a pri rovnosti bodov rýchlosť jeho odovzdania . Na prvých priečkach sa umiestnili títo žiaci:

  1. miesto A trieda / Maník, Katrinič/
  2. miesto B  trieda / Hudaček, Kravec/
  3. miesto B trieda / Halaj, Belejčák/

Čitať ďalej

Olympiáda z cudzieho jazyka

Ak s niekým hovoríš jazykom, ktorému rozumie, prihováraš sa jeho hlave.  Ak s ním hovoríš jeho vlastným jazykom, prihováraš sa jeho srdcu.

(Nelson Mandela)

Na priemyslovke sa už dlhé roky vyučujú dva cudzie jazyky, pretože si veľmi dobre uvedomujeme, že vďaka týmto znalostiam sa nám otvára takmer celý svet. Že sú priemyslováci technicky zdatní, o tom niet pochýb, sú však dobrí aj v iných oblastiach. Jednou z nich sú práve cudzie jazyky, o čom sme sa presvedčili počas školských kôl olympiád v ruskom, anglickom a nemeckom jazyku, ktoré postupne prebehli koncom novembra. Čitať ďalej