MAT(ne)BOJ 2018

K medzinárodnému dňu PI, Ludolfovo číslo (alebo aj Archimedova konštanta), ktorý pripadá podľa anglického dátumu na 14. marca, sme už druhý rok usporiadali matematickú súťaž s názvom MAT(ne)BOJ.

20. marca 2018 v priestoroch zrekonštruovanej školskej jedálne žiaci sa popasovali v dvojčlenných tímoch s logickými úlohami, pričom zážitok z riešenia mali aj žiaci, ktorí na vyučovacích hodinách nie sú vždy „jednotkári“. Matematiky sa netreba báť, ale občas bojovať sám so sebou za lepšie výsledky.

Atmosféru súťaže spríjemnila  lahodná hudba, ktorú sprostredkoval žiak 3.C triedy Marek Slota z hudobného krúžku Mgr. Dušana Marinka.

V úvode súťaže,  prostredníctvom prezentácie, sa študenti oboznámili s históriou a  zaujímavosťami konštanty PI.

Do súťaže sa prihlásilo 19 tímov. Žiaci najprv riešili test so šiestimi úlohami. Následne  riešili postupne úlohy v danom poradí. Ak úlohu vyriešili, mohli pokračovať v riešení nasledujúcej úlohy. Každý tím mal k dispozícii dvoch žolíkov. Využiť ich mohli pri náročných úlohách, pričom ich nevyriešením nestrácali body.  Postupne odovzdávané riešenia vyhodnocovali pani učiteľky Mgr. M. Jajková a RNDr. O. Poliaková. Čitať ďalej

BESEDA VODA A ŽIVOT 2018

V ochrane a podpore zdravia má zdravotne bezpečná pitná voda rozhodujúci význam. Kvalitná pitná voda je nenahraditeľnou zložkou pitného režimu a najdôležitejšou súčasťou potravinového reťazca. Kvalita pitnej vody a tekutín z nej pripravovaných v správnom množstve a zložení sú dôležitým predpokladom nielen ochrany a podpory zdravia ale i pracovnej výkonnosti.

Ochrana vodných zdrojov, voda a jej hospodársky význam, ochrana územia v čase povodní. Aj to bola téma besedy  Ing. Hrozekovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bardejove na tému VODA A ŽIVOT, ktorej sa zúčastnili žiaci 1. B a 1.C triedy SPŠ Bardejov

Beseda sa konala v stredu 21. marca 2018 pri príležitosti Svetového dňa vody.

Naša vďaka patrí Ing. Hrozekovej za jej čas a ochotu prísť medzi našich študentov.

 

                                                                                                              Ing. Alžbeta Hovancová
koordinátor environmentálnej výchovy

MEDZIGENERAČNÉ VZŤAHY

Dňa 21. a 22. marca 2018 sa uskutočnila beseda so žiakmi 2. A  a 2.C  triedy na tému Medzigeneračné vzťahy, ktorú si odborne pripravila Mgr. Slávka Benková-Rybárová z Centra pedagogicko-psychologickej poradne v Bardejove.

Prednáška bola zameraná na problematiku vzťahov medzi generáciami, ktorá je jedným z významných faktorov dynamiky spoločenského vývoja. Na úvod Mgr. Slávka Benková-Rybárová poznamenala, že  každého človeka v živote ovplyvňujú jeho skúsenosti. To čo zažijeme, v akom prostrední vyrastáme, z toho sa odvíjajú naše postoje a názory. Životné skúsenosti každej generácie formujú hodnoty a normy každého človeka. Na postojoch a názoroch sa vo veľkej miere podieľa rodina, kultúrne vzory a stereotypy. Rodina by mala byť miestom, kde načerpáme nové sily, kde sa cítime bezpečne a dáva základ na vytvorenie zdravých fungujúcich vzťahov v budúcnosti. Čitať ďalej

Celoštátne kolo súťaže Zenit v elektronike

Priemyslováci Kamil Borovský a Patrik Sidor medzi najúspešnejšími

Na Strednej odbornej škole polytechnickej v Dolnom Kubíne v dňoch 20. – 22. marca 2018 sa konalo celoštátne kolo súťaže Zenit v elektronike, strojárstve a v programovaní. Súťaž ZENIT každoročne vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Organizačne a technicky ju zabezpečuje Štátny inštitút odborného vzdelávania.

V elektronike súťažilo 32 najlepších žiakov zo Slovenska. V kategórii A si sily zmeralo 16 žiakov 3. a 4. ročníka stredných škôl a v kategórii B ďalších 16 žiakov 1. a 2. ročníka stredných škôl. V oboch kategóriách každý samosprávny kraj reprezentovali dvaja najúspešnejší súťažiaci z krajského kola. Za Prešovský samosprávny kraj súťažili 4 študenti, z toho až dvaja elektrotechnici z SPŠ Bardejov. V kategórii A Kamil Borovský zo IV.C triedy SPŠ Bardejov obsadil veľmi pekné 6. miesto a v kategórii B sa Patrik Sidor z II.B triedy SPŠ Bardejov umiestnil na veľmi dobrom 7. mieste. Čitať ďalej

MATEMATICKÝ KLOKAN

Najväčšia medzinárodná súťaž MATEMATICKÝ KLOKAN je dlhodobo obľúbená aj na Slovensku. Tohto roku 19. marca, „klokanilo“ 67 000 žiakov na 1453 základných i stredných školách.

Súťaž prebehla aj na našej Strednej priemyselnej škole v Bardejove. Zapojilo sa do nej 41 žiakov. V kategórii Junior O34 (žiaci 3. a 4. ročníka SOŠ) súťažilo 18 žiakov, z nich boli 6 úspešnými riešiteľmi: najlepší boli Adam Kuchcik (4.D) s percentilom  94,5; Samuel Eštvaník (3.C)  s percentilom 92,5 a Marek Slota (3.C) s percentilom 91,8. Aj v tomto školskom roku dôstojne reprezentovali svojimi vynikajúcimi výsledkami nielen seba, ale aj našu školu.

Skvelými výkonmi nezaostali ani žiaci v kategórii Kadet O12 (žiaci 1. a 2. ročníka SOŠ), kde spomedzi 13 žiakov v tejto kategórii najlepšie uspel  Martin Čurný (1.B), ktorý sa s percentilom 97,7 stal školským šampiónom a nemenej úspešní boli Tomáš Kačmár (2.C) s percentilom 96,7 a Dávid Kocúr (1.B) s percentilom 95,3.

Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme!

Matematický klokan

NEZABUDNITE! Už v pondelok 19.3.2018

Aj na našej škole „klokaníme“!

Dňa 19.3.2018 o 8:30 hod. v AULE sa uskutoční 21. ročník matematickej sútaže MATEMATICKÝ KLOKAN

Tešíme sa na skvelé výkony!

Vrátili sme sa v čase

RETRO – minulé roky, oblečenie, hudba, životný štýl. Retro je v súčasnosti stále aktuálne a zdá sa, že na nás tieň retro doby dýcha z každej strany.
Žiacka školská rada po úspešnom minulom ročníku pripravila dňa 9. marca 2018 pre všetkých žiakov a učiteľov našej Priemyslovky  RETRO DEŇ. Tento deň sa niesol v duchu návratu do čias mladosti našich rodičov, či starých rodičov a nielen žiaci, ale aj učitelia si prevetrali staré skrine a vymenili klasické oblečenie za originálne retro nápady.
V rámci Retro dňa sa konala aj malá výstava výpočtovej techniky z 90-tych rokov minulého storočia. Žiaci sa mohli registrovať do turnaja v hre TUNELLER 2.0 – je to hra bežiaca pod operačným systémom MS-DOS, má jednoduchú grafiku a veľmi jasný cieľ, zničiť protihráča. V turnaji išlo o čo najväčší počet vyhraných hier, ale poďakovanie patrí všetkým žiakom, ktorí sa do tohto turnaja zapojili.
Aby nám tieto krásne chvíle neuleteli z mysle, spravili sme si zopár pekných fotografií. Skonštatovali sme, že podobný deň si určite zopakujeme, lebo spomienky na roky naši rodičov sú krásne a neopakovateľné.

Čitať ďalej

Citové vzťahy mladých ľudí

Táto téma zaujala žiakov 3. B triedy v piatok 9. marca 2018, ktorú si odborne pripravila Mgr. Slávka Benková-Rybárová z Centra pedagogicko-psychologickej poradne v Bardejove. V úvode zdôraznila, že  v adolescentnom období má priateľstvo veľký význam. Je akousi ochranou pred osamelosťou, no aj pred povrchnosťou vo vzťahu k iným ľuďom. Utváranie a prehlbovanie priateľstva v rozhodujúcej miere ovplyvňujú rozličné príležitostné stretnutia a takisto výrazná potreba zdôveriť sa s vlastnými názormi a problémami. Je všeobecne známe, že mnohé priateľstva medzi mladými spravidla prerastajú do ľúbostných citových vzťahov. Tieto otázky sa stávajú aktuálnymi, doslova ústrednými. Čitať ďalej