Európsky deň jazykov

Na hodinách cudzích jazykov sme si pripomenuli Európsky deň jazykov tvorbou projektov na rôzne témy. Myšlienka zrodu tohto dňa vznikla na pôde Rady Európy počas záverečnej konferencie projektu Európy v apríli 97. EUrópsky deň jazykov má veľký vzdelávací potenciál. Upozorňuje ľudí na zmysel výučby aj na samoštúdium jazykov, aby chápali, čo je plurilingvizmus aj interkulturalita a že to patrí k všeobecnému vzdelaniu. Podporovať školské a mimoškolské vzdelávanie v oblasti cudzích jazykov je dobrá voľba a túto tradíciu treba udržiavať. 26. september a za ním nasledujúce jesenné dni sú plné aktivít v oblasti jazykového vzdelávania v celej Európe.

Biela pastelka

Dnešný deň sa na SPŠT niesol v znamení pomoci. Zapojili sme sa do celoslovenskej zbierky Biela Pastelka, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Vďaka výťažku z tejto zbierky budú môcť realizovať svoje prospešné aktivity. Ďakujeme všetkým za príspevok

INTERREG

Učitelia SPŠT v Bardejove sa v dňoch 23. až 24. septembra 2021 v rámci poľsko – slovenského projektu Interreg zúčastnili konferencie Dobrá prax pri organizovaní a vedení škôl počas pandémie. Vzdelávanie zabezpečila Agentúra personálneho rozvoja S – Kadra s.c. v poľskej Bialke Tatrzaňskej.

Stretnutia medzi poľskými školami a SPŠT budú pokračovať ďalšími aktivitami, do ktorých budú zapojení aj študenti.

Cieľom projektu je zmierniť negatívne dôsledky pandémie, vymeniť si pozitívne skúsenosti a nástroje, pomocou ktorých sa bude dať úspešnejšie zvládnuť dištančné vzdelávanie, zaradiť metódy, ktoré sa osvedčili v dištančnom vzdelávaní aj do prezenčného vzdelávania a využiť digitálne technológie na rozšírenej úrovni v prospech všetkých strán zúčastnených na výchovno – vzdelávacom procese.

Žiaci v suburbiu

Už tradične, tak ako každý rok, navštívili žiaci SPŠT bardejovský unikát – areál židovského suburbia s komplexom pamiatok židovskej kultúry. Ďakujeme za kvalitný výklad a zážitok P. Hudákovi z OZ Vita in suburbium.

Priemyslováci triedia odpad

Od septembra sa naša škola zapojila do projektu Eko Alarm. Cieľom projektu
je zavedenie systému zberu triedeného odpadu na slovenských základných a
stredných školách.

Použité zubné kefky boli premenené na koše na triedený odpad. Všetky koše, ktoré boli poskytnuté škole, sú vyrobené z druhotných surovín a vyrábané na Slovensku. Na Slovensku sa ročne predá viac ako 6 miliónov zubných kefiek. Tie po použití skončia na skládkach alebo v spaľovniach odpadov. Strácame tak
druhotné suroviny, ktoré sa dajú využiť na výrobu iných plastových výrobkov.

SPŠT si vytvorila trojzložkový triedený zber. V každej triede nájdete tri nádoby: modrú na papier, žltú na plasty a hnedú na bioodpad alebo zmesový odpad. Každý musí začať sám od seba, a preto veríme, že sa aj naši žiaci naučia správne separovať odpad, ktorý môže byť ďalej recyklovaný, a tým chrániť životné prostredie.

Envirokoordinátor

Oznam pre rodičov

Prosíme rodičov a žiakov, ktorí prejavili záujem o testy na domáce smotestovanie, aby si ich dňa 17.9.2021 v čase od 7:15 do 17:00 hod vyzdvihli. Výdaj testov je podmienený podpisom zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka. Výdaj bude prebiehať na vrátnici.

Nezaháľali sme ani cez prázdniny

Komunitnú zodpovednosť berieme naozaj vážne. Aktivity, pri ktorých sa venujeme študentom a učiteľom u nás prebiehajú celoročne. Aj preto sme si počas letných prázdnin dopriali aktívny oddych spolu s pedagógmi z SPŠT v Bardejove.

Keď sa nám pani zástupkyňa Mgr. Dana Janečková ohlásila, že ich škola má záujem s nami nadviazať spoluprácu, netušili sme, ako rýchlo sa to rozvinie. A naozaj, odtiaľ to bol už len krôčik od zostavenia oblastí potrebných pre náš projekt – implementáciu softvérového produktu pre ich štvrtákov študijného odboru Informačné a sieťové technológie, realizovaného projektovým riadením, vrátane agilných techník.

Pedagógovia na tejto škole majú výborné technologické znalosti, preto sme semináre zacielili na manažment produktu, špecifikáciu a sledovanie zmien, ako aj nástroje, ktoré toto všetko umožňujú. Ako prvú vec sme dohodli produkt. Prioritou bolo vymyslieť tému pútavú pre študentov. Voľba padla na zbieranie informácií o kvalite ovzdušia v triedach a ich zobrazovaní pri vstupe do školskej budovy. Vo vstupnej hale školy sa nachádza televízor, ktorý je využívaný ako monitor. K nemu je pripojený raspberry pi počítač. Práve ten bude slúžiť ako server pre celé riešenie.
Údaje budú zobrazované na web stránke práve na tomto spomínanom výstupnom zariadení. Takto poskytneme aktuálne informácie komukoľvek, kto bude vchádzať do budovy, či len prechádzať okolo.

Návrh web stránky, teda jej obsah a jeho rozloženie na obrazovke sme spoločne navrhli a implementovali počas prvých seminárov. Už počas prvých rozhovorov sa ukázala dôležitosť UX/UI na začiatku celého procesu.

Znalosti so spracúvaním údajov cez RESt API pomohli vytvoriť základný blok riešenia – architektúru. Pre serverovú časť sme spoločne zvolili jazyka Python a aplikačnú knižnicu (framework) Flask. MariaDB sme využili pre databázu – miesto pre kumulované údaje zo senzorov. Znalosti linuxu umožnili riešenie nasadiť na RPi. Stojí za zmienku, že všetok zdrojový kód si implementovali na vlastný gitlab server. S týmto sa museli popasovať asi najviac, keďže im skúsenosť s týmto nástrojom chýbala.

Celá implementácia bola v agilnom duchu, použili sme metódu scrum. Od seminára k semináru sme pridávali ďalšiu a ďalšiu funkcionalitu. Takto sme krok po kroku dopracovali celé riešenie. Cieľom však ostáva odovzdať toto všetko študentom. Tí na to budú mať čas do svojich maturít.

Hoci by si pedagógovia zaslúžili oddych, celé 2 mesiace sme mali utorkové rána spestrené touto aktivitou. To všetko sa konalo s cieľom pripraviť sa na tohtoročných maturantov a posunúť hĺbku ich znalostí ešte ďalej. Semináre zastrešil Ing. Tibor Radačovský.

Iniciatíva má samozrejme hlbší rozmer. Pedagógovia sú si vedomí, že technologicky sú na tom dobre. Avšak prax pre vytvorenie projektového plánu na softvérový produkt je oblasť, kde uvítali pomoc. Rovnako tak existujú mnohé nástroje, ktoré pri tejto práci vedia veľmi pomôcť, no doteraz o nich nepočuli a nemali teda skúsenosť s ich aplikáciou. Po týchto seminároch tak už budú vedieť, ktorým smerom posunúť študentov.

V GlobalLogic Slovakia si uvedomuje, že nestačí len očakávať, že študenti budú vedieť to, či ono. Vzdelávanie pedagógov je aktivita, ktorú veľmi aktívne podporujeme nie len priamo vo firme ale aj v rámci Košice IT Valley.

Veľké uznanie patrí pedagógom zo SPŠT Bardejov, konkrétne Mgr. Dana Janečková,
Mgr. Jakub Grohoľ a technická podpora Peter Oláh.

Veľmi sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

https://www.globallogic.com/sk/insights/blogs/nezahalali-sme-ani-cez-prazdniny/
https://www.facebook.com/GlobalLogicSlovakia/posts/4580443455341381
https://www.linkedin.com/posts/globallogic-slovakia_nezah%C3%A1%C4%BEali-sme-ani-cez-pr%C3%A1zdniny-globallogic-activity-6844193775351279616-Hnlv
https://twitter.com/GlobalLogic_SR/status/1438426972078624773

Cestou necestou

Za krásneho septembrového piatkového rána sa žiaci I.A triedy spolu so svojou triednou učiteľkou Mgr.Martinou Chovancovou a Ing. Ulrikou Ivaneckou vybrali na spoznávací výlet do oblasti pohoria Čergov. Navštívili vyhliadkovú vežu, ktorá sa nachádza približne minútu za sedlom Žobrák smerom na Šoltýsovu Poľanu. Ich spoločné dobrodružstvo sa začalo v obci Hervartov, kde sa držali červenej značky a išli po známej turistickej trase, Ceste hrdinov SNP. Napriek celkovému prevýšeniu 427 metrov a úseku 3 km sa výlet niesol vo veľmi pohodovej, uvoľnenej, ale čo je najpodstatnejšie, vo veľmi priateľskej atmosfére. Na vrchole poskytla rozhľadňa všetkým nezabudnuteľné výhľady na Čergovské pohorie a okolité dediny. Čo však bolo najpodstatnejšie? Z výletu si naši prváci odniesli okrem ubolených nôh nové priateľstvá, porozprávali sa, zabavili a snáď sa aj niečo nové naučili.  

Mgr. Martina Chovancová,triedna učiteľka I.A triedy

Oznam o riaditeľskom voľne

Na základe NR SR č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní udeľuje riaditeľ Strednej priemyselnej školy technickej, Komenského 5, Bardejov v dňoch 13.-14.9.2021 (pondelok, utorok) riaditeľské voľno pre žiakov 1.-4.ročníka z dôvodu rekonštrukčných a stavebných úprav oddychových zón pri realizácii projektu „Modernejšia škola“.

ISIC karty a známky

Nové preukazy a prolongačné známky je potrebné objednávať na adrese https://isic.sk/platbaskoly/. Raz týždenne škola dostáva informácie o uhradených platbách. Po prijatí zoznamu úhrad škola objedná preukaz/nálepku a po ich doručení na školu príde žiakovi do EduPage správa, že si môže prebrať objednaný produkt.