Exkurzia v spoločnosti KAMAX

Odborná exkurzia prebiehala v priestoroch nástrojárne KAMAX Tools, s.r.o Bardejov. Počas exkurzie sa nám venoval Ing. Pituch Peter.  

Všetko to začalo zaujímavou prezentáciou – históriou Kamaxu, pokračujúc cez skladové hospodárstvo, až po samotné riešenie výroby skrutiek. Jej portfólio pozostáva z produkcie nástrojov na výrobu skrutiek, ktoré dodáva závodom skupiny Kamax po celom svete.  

Študenti 2.ročníka študijného odboru staviteľstvo mali možnosť prezrieť si priestory nástrojárne. Za kladné považujeme to, že nám bolo umožnené nazrieť do ich výrobného procesu.

ENTER Olympiáda v programovaní

Žiaci Oliver Maršal, Maroš Lamanec, Oliver Kapitula, Jakub Jozef Hoclár a Kristián Riznár z I.C odboru informačné a sieťové technológie vytvorili projekt s názvom Smart bin SPŠt. Tento projekt bol posunutý do finálového kola ENTER Olympiády v programovaní s Micro:bitmi, kde bojovalo medzi sebou 5 semifinalistov z celého Slovenska.
Finálové kolo sa uskutočnilo dňa 9. júna 2022 v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave, ale do Bratislavy sme vycestovali už 8.6.2022. Do Bratislavy sme cestovali vlakom a vďaka tomu sme aspoň z diaľka videli naše krásne Tatry, Liptovskú Maru, Trenčiansky hrad a iné krásy nášho Slovenska. V Bratislave sme boli ubytovaní v Hoteli Color, kde sa cítili veľmi príjemne a chlapci sa mohli v pokoji pripraviť na finále.
Samotné finále sa konalo o 10:00 v Aureliu, kde si mohli žiaci aj obzrieť exponáty, ktoré sa tam nachádzajú. Niektoré exponáty boli veľmi fascinujúce, iné zas zábavné a ďalšie poučné.
Počas finále každý semifinalista musel svoj projekt obhájiť. Projekt sa zameriava na pomoc v domácnostiach, pri zrátavaní primárne vratných fliaš a plechoviek. Na vykresľovanie počtu vložených fliaš sme využívali jeden z dvoch Micro:bitov. Počet fliaš posielame bezdrôtovo z druhého Micro:bitu, ktorý vďaka jeho funkcionalite, že dokáže zachytiť naklonenie, je pripevnený na doske pri vstupe fľaše do koša. Pokiaľ kôš vyprázdnime, stačí spoločne stlačiť tlačidlo A a B, aby sa vynuloval počet fliaš v koši. Kôš má nastaviteľný limit. Pokiaľ kôš dosiahne nastavený limit, začne sa vypisovať na displeji slovo „FULL“, čo znamená v preklade plný. Iné aplikácie koša môžu byť v obchodoch v prípade poruchy stroja na vratné fľaše. V malých obchodoch, ktoré nemajú miesto na celý stroj.
Chlapci vo finále bojovali najviac ako vedeli, ale nepodarilo sa im umiestniť. Na druhej strane však zistili ako to funguje na väčších súťažiach, získali nové skúsenosti a spomienky na celý život.

Stretnutie tretiakov so sociálnou pedagogičkou

Dňa 8.6 žiaci 3. ročníkov absolvovali prednášku s Mgr. Miriam Kukulskou z CPPPaP v Bardejove na tému „Obchodovanie s ľuďmi“. Cieľom stretnutia bolo dostať do povedomia poslucháčov riziká a prevenciu, ktoré súvisia s touto rozšírenou trestnou činnosťou. Prednášajúca ponúkla žiakom súbor informácií, ako znižovať riziko obchodovania s ľuďmi pri vycestovaní za prácou, ako byť opatrný pri výbere práce v zahraničí, naučiť sa overovať zdroje ponúk a byť ostražitý v prejavovaní dôvery ľuďom. Žiaci mali možnosť sledovať aj DVD s obsahom výpovedí ľudí, ktorí sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi.

Veríme, že si z tohto podujatia odnesú poznatky, ktoré im v budúcnosti pomôžu chrániť sa pred  touto závažnou kriminálnou činnosťou.;