Nebezpečný tabakový trend

Medzi mladistvými sa čoraz častejšie začína objavovať žuvací tabak. Hoci nejde o štandardný tabakový výrobok, odborníci hovoria, že takisto spôsobuje závislosť. Prípadov síce nie je mnoho, no psychiatri s nimi majú skúsenosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na jednej z psychiatrických kliník hospitalizovali maloleté dievča závislé od žuvacieho tabaku. Užívala 10 až 15 vrecúšok denne. Jedno vrecúško pritom obsahuje zhruba päťnásobne viac nikotínu ako bežná cigareta.

„Závislosť vznikne veľmi rýchlo, že si to tie deti ani neuvedomia. Do tela sa dostane pri žuvaní oveľa väčšie množstvo nikotínu, než pri bežnom inhalovaní, no a dieťa si postupne vytvorí toleranciu, čiže potrebuje čoraz vyššiu a vyššiu dávku,“ vysvetľuje Lena Petráková, zástupkyňa primára Psychiatrickej nemocnice v Kremnici.

„Ukazovateľ sú žlté zuby, ktoré vznikajú neskôr, potom to môže byť búšenie srdca alebo úzkostné stavy. Vtedy treba, aby rodič zbystril pozornosť a opýtal sa či jeho dieťa neholduje tejto neresti, ktorá je momentálne rozšírená,“ hovorí Kristína Visolajská, pediatrička, členka iniciatívy Veda pomáha.

So žuvacím tabakom začínajú už 11-ročné deti. Aj v Národnom ústave detských chorôb s tým majú skúsenosti. Závislosť pritom zistili u mladistvých, ktorí kliniku navštívili s iným problémom.

Ďalší článok na túto tému: https://spravy.rtvs.sk/2022/07/coraz-viac-mladych-siaha-po-navykovych-latkach/

Zdroj: https://spravy.rtvs.sk/2022/08/medzi-mladistvymi-sa-zacina-objavovat-zuvaci-tabak-sposobuje-zavislost-upozornuju-odbornici/

Deň jablka

Zdravý životný štýl v sebe zahŕňa aj zdravú stravu a tú prezentuje napríklad aj jablko, ktoré bolo symbolom pripomenutia si zodpovednosti za vlastné zdravie. Žiaci aj zamestnanci ho dostali pri vstupe do školy.

Priemyslovácky výstup na Téryho chatu

Čakalo nás slnko, krása horskej scenérie a čerstvý vzduch.

Naša trasa začala v Starom Smokovci, pokračovala stúpaním na Hrebienok a traverzom ponad Reinerovu chatu. Ďalej nás cesta viedla okolo známeho Obrovského vodopádu k Zamkovského chate a potom už len stúpaním Malou Studenou dolinou až na Téryho chatu.

Dali sme si poriadne do tela. Vyše 1000 m stúpanie a 20 km v nohách preverilo nejedného z nás. Určite to ale stálo zato. Fantastický relax a majestátne výhľady na naše jediné veľhory zostanú pre všetkých nezabudnuteľné. K tomu ešte skvelá partia žiakov a výsledkom je výlet ako lusk👌

Vďaka všetkým zúčastneným za príjemnú atmosféru počas celého dňa.

Po stopách 1. a 2. svetovej vojny

Návšteva vojnových pamätníkov a cintorínov v jesennom období je už na SPŠT tradíciou. Študenti druhého ročníka, II. A a II. D trieda, si pripomenuli hrôzy svetových vojen a vzdali hold ich obetiam.

Navštívili pamätník a Vojenský historický ústav vo Svidníku, pamätník na Dukle a prešli Údolie smrti. Uctili si aj vojakov pochovaných na cintorínoch medzi Bardejovom a Duklou.

Vedieť o príčinách, priebehu a následkoch vojen patrí k všeobecnej inteligencii. Ale položiť kvety a zapáliť sviečku je prejavom súcitu, ľútosti, aj sklamania nad tým, že ľudia ešte stále vedú vojny a obetí pribúda.  

Boli sme v knižnici

Včera a dnes sa naši prváci pod vedením učiteliek S.Semankovej a H.Vojtkovej v rámci slovenského jazyka a literatúry zúčastnili prednášky spojenej s výstavou v Okresnej knižnici D.Gutgesela v Bardejove. Jej cieľom bolo priblížiť žiakom osobu Davida Gutgesela, oboznámiť ich s jednotlivými oddeleniami knižnice a predstaviť im aktuálnu výstavu vzácnych kníh z Východoslovenského múzea. Ďakujeme knižnici za túto ponuku, bol to príjemne a zmysluplne strávený čas, žiaci si okrem novozaložených čitateľských preukazov odniesli domov cenné informácie a zážitky.

Získali sme ocenenie Najlepší verejný obstarávateľ za rok 2021

Portál TRANSPAREX našej škole udelil ocenenie Zodpovedný obstarávateľ 2021 za vynikajúce výsledky v oblasti verejného obstarávania v uplynulom roku. Ocitli sme sa tak na popredných priečkach spomedzi 5400 verejných obstarávateľov a získali hodnotenie A+.

Za toto ocenenie môžeme poďakovať našim zamestnancom, ktorí sú zodpovední za proces verejného obstarávania. Kvalitná príprava zákaziek a ich rýchla realizácia nám tak pomáha šetriť verejnými financiami a zvyšuje dôveryhodné postavenie našej obci v očiach občanov a celého Slovenska.

Ocenenie Zodpovedný obstarávateľ 2021 udelila spoločnosť ProWise, a.s., ktorá projekt TRANSPAREX. prevádzkuje.

Kurz na ochranu života a zdravia

Tretiaci počas trojdňového povinného kurzu na ochranu života a zdravia absolvovali najskôr teóriu na zvládnutie mimoriadnych situácií a ďalšie dni boli venované pohybovým aktivitám, ktoré ich majú nasmerovať k zdravému životnému štýlu, k ochrane života a zdravia, k ochrane prírody, k hrdosti na svoj kraj, k utuženiu telesného i duševného zdravia a majú ich pripraviť na prípadné nepredvídané udalosti.