Deň Prešovského samosprávneho kraja

Deň PSK je už tradične organizovaným dňom, do ktorého sa pravidelne zapája aj SPŠT v Bardejove. Aj v tomto roku škola zorganizovala viacero súvisiacich aktivít.

Vo vestibule školy boli umiestnené panely, na ktorých bol vyobrazený Prešovský samosprávny kraj pod názvom Prešovský kraj – náš kraj. Na siedmich paneloch boli fotografie a texty k nim ukazovali Prešovský kraj z viacerých uhlov pohľadu a vo viacerých tematických okruhoch. Boli popísané prírodné krásy kraja, národné parky, jaskyne, prírodné úkazy, najvýznamnejšie architektonické pamiatky, hrady, zámky, kaštiele, najznámejšie drevené kostolíky, kultúra, folklór i súčasnosť kraja. Pred školou bol umiestnený pútač, informoval o výstave, ktorú tak mohli vidieť nielen študenti a zamestnanci školy, ale aj ostatní obyvatelia a návštevníci mesta. Čitať ďalej

Súťaž o naj triedu na SPŠT v školskom roku 2018/2019

ŽŠR spolu s vedením školy vyhlasujú súťaž o naj triedu

Termín: 1. október 2018 – 30. apríl 2019

Trieda, ktorá najlepšie splní stanovené kritériá, vyhráva.

Oplatí sa, čakajú na vás  lákavé ceny

KRITÉRIÁ HONOTENIA:

  1. Mesačná aktualizácia nástenky v triede podľa určených tém. (0-10 bodov).
    Hodnotenie násteniek bude prebiehať do 3. pracovného dňa nasledujúceho mesiaca.
  2. Dochádzka žiakov

Štvrťročne sa každej triede pridelia body za dochádzku žiakov, najviac bodov získa trieda s najlepšou dochádzkou, najmenej trieda s najhoršou dochádzkou v danom štvrťroku.

Taktiež sa budú odrátavať body za neospravedlnené hodiny a to nasledovne:

  • za každú neospravedlnenú hodinu jeden mínusový bod za triedu

 

  1. Správanie žiakov

Štvrťročne sa každej triede  pridelia plusové a mínusové body po klasifikačnej porade.

Čitať ďalej

Svetový deň výživy

Deň 16. október nás vyzýva k zdravému stravovaniu. Tento deň sme si pripomenuli aj na našej škole „jablkom pre zdravie“. Výživa, významný faktor životného štýlu, ovplyvňuje naše zdravie. Nášmu zdraviu prospieva zníženie energetického príjmu, príjmu tukov, najmä živočíšnych, sacharidov a soli v strave. Správna výživa sa významnou mierou podieľa na našom zdravotnom stave. Je hlavnou podmienkou prevencie a liečby najvýznamnejších ochorení. Čitať ďalej

Duševné zdravie mladých ľudí

Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia, žiaci našej školy 2.A, 2.B a 2.C tried sa zúčastnili besied  pod vedením Mgr. Slavky Benkovej-Rybárovej z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v dňoch 8.10. a 12.10.2018.

Témou bolo „Duševné zdravie mladých ľudí“, pričom cieľom bolo zdôrazniť, že duševné zdravie je dôležitým predpokladom zvládania nárokov života, a to pozitívnych ako aj negatívnych vplyvov na psychiku človeka. Duševné zdravie má pre človeka veľký význam, je podmienkou prevencie a liečby najvýznamnejších ochorení.

Pre duševné zdravie je dôležitá duševná rovnováha a pestovanie povahových vlastností, ktoré umožňujú vyhýbať sa nedorozumeniu medzi ľuďmi a vhodne ho riešiť.Žiakom boli podané informácie z celoslovenského výskumu – „Aktuálne o stave duševného zdravia mladých ľudí“.

Žiaci sa dozvedeli o faktoroch podieľajúcich sa na kvalite duševného zdravia, najčastejších poruchách a problémoch duševného zdravia, ich symptómoch a možnostiach pomoci. Súčasťou témy bola psychohygiena a prevencia duševnej záťaže.

Prezentácia FLL

Žiaci z robotického krúžku Programujeme LEGO robota navštívili svojich mladších spolužiakov zo 6. ročníka na ZŠ Pod Vinbargom, kde im odprezentovali celosvetovú súťaž FLL (FIRST LEGO League na Slovensku) do ktorej sa zapájajú. Po krátkej prezentácii o súťaži, predviedli naprogramovaných LEGO robotov a následne si mohli šiestaci vyskúšať ovládanie a programovanie týchto robotov. Čitať ďalej

Exkurzia v betonárni

10. októbra 2018 sa žiaci 4. ročníka odboru staviteľstvo a technické lýceum so zameraním na staviteľstvo zúčastnili exkurzie vo VK Betonárni Bardejov. Priestormi výrobne sprevádzal Ing. Ján Kuľka, vedúci prevádzky, ktorý podrobne opísal proces výroby betónu a neúnavne odpovedal na otázky kladené žiakmi.

Hlavnou úlohou exkurzie bolo spoznať a naučiť sa nové technológie na výrobu  betónu a jeho technické spracovanie. Už pri vstupe do betonárne uvideli žiaci štyri vysoké silá, v ktorých sa uchovávajú rôzne druhy cementov. Taktiež ich pozornosť zaujali dva rôzne druhy miešačiek, jedna polkubiková a druhá  jeden a polkubiková. So záujmom si vypočuli, že sa využívajú na výrobu rôznych druhov konzistencie zmesi a to redší alebo hustejší betón. Miešačky sa plnia pomocou dopravníka, ktorý dávkuje kamenivo. Potrubím sa privádza cement a voda podľa kvality vyrábanej zmesi. Počas exkurzie prichádzali domiešavače betónu, ktoré sa plnili hotovou zmesou určenou na výstavbu. Na záver mali možnosť vidieť, ako sa celý proces miešania betónu a triedenia kameniva riadi pomocou počítača. Čitať ďalej

Úspešná reprezentácia odboru

Študenti Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove v rámci svojich odborných zameraní pravidelne prezentujú osvojené teoretické i praktické vedomosti a zručnosti v rozličných odborne zameraných súťažiach, a to veľmi úspešne na tej najvyššej úrovni v rámci Slovenska.

Medzi úspešné súťaže možno zaradiť aj IPM STUDENT AWARD,  ktorú vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Štátny inštitút odborného vzdelávania a IPM SOLUCIONS, s. r. o.  a v ktorej študenti odborov technika a prevádzka dopravy a technické lýceum so zameraním na strojárstvo už niekoľko ročníkov sa umiestňujú na popredných miestach.

Žiačka Erika Dubňanská v uvedenej súťaži po minuloročnom cennom úspechu 2. miesta s prácou Vibračná brúska len potvrdila svoje odborné kvality a pod odborným vedením Ing. Petra Simka s prácou Kotúčová píla sa tohto roku umiestnila na peknom 3. mieste v rámci Slovenska. Ocenenie si prevzala už ako študentka Technickej univerzity v Košiciach na slávnostnom vyhodnotení v hoteli Sitno vo Vyhniach, ktoré sa uskutočnilo  4. – 5. októbra 2018. Čitať ďalej

Po krvavých stopách 1. a 2. svetovej vojny

V stredu 3. októbra 2018 sme navštívili pamätníky a cintoríny 1. a 2. svetovej vojny. Zapálili sme sviečky a vzdali úctu padlým vojakom na cintorínoch v Zborove, Nižnej Polianke, pri pamätníku vo Svidníku a na Dukle. Navštívili sme tiež Vojenské historické múzeum vo Svidníku, kde sme si vypočuli odborný výklad o obidvoch svetových vojnách a ich priamom vplyve na náš región. Na vyhliadkovej veži sme sa dozvedeli podrobnosti o Karpatsko – duklianskej operácii a využili sme aj možnosť vidieť bunkre štábu 3. československej brigády v neďalekom lese, odkiaľ organizoval a riadil boje.  Čitať ďalej