Klub mladých matičiarov v HOS

Dnes sme boli na prechádzke v krásnom meste Bardejov a rozhodli sme sa, že si spríjemníme deň návštevou Hornošarišského osvetového strediska. Tento kultúrny komplex ponúka širokú škálu umenia a kultúry a boli sme veľmi zvedaví na to, čo nám ponúkne.

Po vstupe do strediska sme sa ocitli v priestoroch výstavy, kde boli vystavené rôzne diela a exponáty umelcov. Prechádzali sme sa medzi maľbami, sochami a inými umeleckými dielami a obdivovali ich krásu a originalitu. Bolo úžasné vidieť, ako umelci vyjadrujú svoje myšlienky a emócie formou umenia.

Jedným z vrcholov návštevy bola možnosť vyskúšať si hrať na hudobný nástroj. 

Následne sme sa presunuli do miestnosti, kde sme si vďaka riaditeľke Domu Maticej slovenskej, Mgr.G.Kaščákovej mohli pozrieť krátky dokumentárny film o Andrejovi Sladkovičovi, významnom slovenskom básnikovi. Bol to veľmi zaujímavý dokument, ktorý nám priblížil jeho život a dielo. Bolo fascinujúce vidieť, aký vplyv mal na slovenskú literatúru a kultúru.

Po filme sme sa zapojili do súťaže o rôzne knihy a časopisy. Bola to príležitosť pre nás všetkých ukázať svoje znalosti a súťaživosť. Atmosféra bola skvelá a všetci sme sa dobre zabavili.

Nakoniec sme sa vybrali na vežu Baziliky svätého Egídia v Bardejove. Táto historická budova je jedným z najznámejších symbolov mesta a ponúka úžasný výhľad na celé okolie. Vyšli sme na vrchol a odtiaľ sme obdivovali panorámu mesta, ktorá nám doslova vyrazila dych. Bol to skutočne jedinečný zážitok.

Celý deň strávený v Bardejove a Hornošarišskom osvetovom stredisku bol pre nás veľmi príjemný a vzdelávací. Mesto ponúka bohatú kultúrnu scénu a históriu.

Marián Lazor, 1.B

Štrasburg

Tento výlet bol nesmierne zaujímavý a obohacujúci nielen o zážitky, ale aj o rôzne skúsenosti s inou krajinou a ľuďmi. Mesto nás privítalo francúzskou hymnou na počesť oslavy víťazstva nad fašizmom v parku pri Place de la Republic, kde sme vystupovali z autobusu a pokračovali v prehliadke mesta spätého s históriou Európy. Do programu bola zahrnutá aj plavba loďou, počas ktorej sme sa bližšie oboznámili aj s architektonickými prvkami tohto mesta. Na druhý deň sme navštívili budovu Európskeho parlamentu, ktorou denne môže prejsť až 20 000 ľudí, pričom sme boli očarení manažmentom jednotlivých stanovíšť, ktorými sme prechádzali. Stretnutie s p. poslancom Bilčíkom sa nieslo v pokojnom duchu, bolo vidieť, že je dobrosrdečný, zábavný, úprimný a charizmatický človek, nebál sa ani našich otázok, ktoré sme mu mali možnosť položiť. Veľmi rád ich zodpovedal a vyjadril svoj názor. Po skončení diskusie sme sa presunuli do rokovacieho pléna, kde sme mali možnosť aspoň chvíľu vidieť prácu poslancov naživo. Práve túto skúsenosť hodnotím veľmi kladne, vzhľadom k tomu, že málokomu sa naskytne práve takáto príležitosť návštevy Európskeho parlamentu. Ďakujeme za túto možnosť.

Kristián Michalek, 3.D

Dejepisná exkurzia Osvienčim – Krakow – Wielička

Študenti SPŠT sa v dňoch 17.– 18.5.2023 zúčastnili dvojdňovej dejepisnej exkurzie v Poľsku. Prvý deň navštívili Starú židovskú synagógu, židovskú štvrť Kazimierz, prezreli si krásne historické centrum mesta a soľnú baňu Wieličku. Druhý deň patril kráľovskému zámku Wawel, kde neobišli ani zvon Žigmund, pri ktorom nezabudli na prianie, ktoré sa podľa legendy určite splní. Tento deň zakončili exkurziou koncentračného tábora v Osvienčime, kde si uctili obete holokaustu a nacizmu.

Vyšlo nové číslo časopisu

Odkaz na súťaž z časopisu

Školili sme sa, ako pracovať s DOBOTMI

Žiaci odboru Informačné a sieťové technológie sa 16.5.2023 zúčastnili školenia, ktoré bolo zorganizované v rámci projektu Nadácie VSE. Cieľom bolo predstaviť softvér a hardvér k robotickým zariadeniam DOBOT Magician GO, DOBOT Magician, DOBOT lineárna vodiaca koľajnica, DOBOT pásový dopravník, DOBOT Magician Lite. 
DOBOT Magician je multifunkčné stolné robotické rameno pre praktické vzdelávanie. Inštalovaný s rôznymi koncovými nástrojmi môže DOBOT Magician realizovať zaujímavé funkcie, ako je 3D tlač, laserové gravírovanie, písanie a kreslenie. Podporuje tiež sekundárny vývoj pomocou 13 rozšíriteľných rozhraní a viac ako 20 programovacích jazykov, vďaka čomu skutočne nekladie žiadne hranice kreativite a predstavivosti. 
DOBOT Magician Lite váži iba 2,4 kg, vďaka čomu je veľmi kompaktný a ľahko prenosný. Jeho opakovateľnosť je 0,2 mm, maximálne zaťaženie 0,25 kg a rozsah polomeru 340 mm. Obsahuje mäkký uchopovač, prísavku, držiak pera a ďalšie vymeniteľné koncové nástroje. Robot má funkciu detekcie kolízie, vďaka čomu je bezpečný pre svoje okolie.
DOBOT Magician Go je všesmerová mobilná platforma, ktorú možno vybaviť robotom Magician Lite.
DOBOT Magician v kombinácii s dopravníkovým pásom umožňuje zostaviť a nasimulovať výrobnú linku. Vďaka nastaviteľnej rýchlosti, vzdialenosti a farebnému snímaču je ideálnym a dokonalým nástrojom na vytvorenie vysoko efektívnej simulovanej výrobnej linky.
So súpravou posuvných koľajníc možno pracovný priestor DOBOT Magician plne rozšíriť, aby mohol vykonávať rozsiahle úlohy, ako je vyberanie a ukladanie na veľké vzdialenosti, väčší rozsah písania, kreslenia alebo laserového gravírovania.

Spomínané DOBOTY sa vyznačujú nespornými pozitívami, okrem iného majú mnoho prídavných zariadení, ponúkajú vysoko efektívne riešenie a mnohé ďalšie. Vylepšená spolupráca medzi ľuďmi a strojmi navyše prináša efektívnosť do každodenného prostredia. Okrem toho je to technológia ovplyvňujúca vzdelávanie zábavným spôsobom.
Výhradným distribútorom pre Slovenskú republiku na prezentáciu produktov v oblasti edukačnej robotiky je firma MIVASOFT spol. s r. o. Možnosťami zariadení nás previedol Ing. Filip Hnát.

Školenie obsahovalo informácie o inštalácii a zapojení produktov, o jednotlivých možnostiach funkcií produktov a taktiež aj praktické ukážky práce s produktami.