Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

„Cudzie jazyky sú najkrajšie, keď im nerozumieme.“ – akoby nás toto tvrdenie malo odradiť od štúdia. Nie je to však tak. Učením sa jazykov túto ilúziu vytvárame u ľudí, ktorí jazyky neovládajú, počúvajú nás, nerozumejú nám, ale znie im to príjemne a hľadia na nás s úžasom. A to sa môže stať motiváciou pre večných začiatočníkov, aby vydržali, neprestali rozvíjať vlastnú jazykovú gramotnosť a urobili tak dobrý dojem na svoje okolie. Svoje zručnosti nám v predposledný novembrový deň demonštrovalo 10 jazykovo zdatných študentov, ktorí si merali sily na školskom kole olympiády v anglickom jazyku. Ako každoročne, bojovali o postup do vyššieho kola súťaže prácou na úlohách v písomnej a ústnej časti. Tradične absolvovali počúvanie a čítanie s porozumením, overovali svoje vedomosti v gramatickej a lexikálnej časti a veľmi pekne sa zhostili hraného dialógu na zadanú tému. Chlapci vytvorili príjemnú pracovnú atmosféru, čím prispeli k hladkému priebehu súťaže. V závere obdržali malú pozornosť a domov si odniesli aj diplomy za účasť.

Diplomy za najlepšie výkony získali títo študenti:

  1. Štelmach Jakub (4.C)
  2. Biath Eduard (3.C)
  3. Mišek Martin (4.C)

Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým študentom ďakujeme za ochotu a chuť sa do súťaže zapojiť. Výhercovi prvého miesta J. Štelmachovi budeme držať palce nielen na okresnom kole olympiády v januári budúceho roka, ale aj pri ukončovaní štúdia počas maturitnej skúšky v máji 2023.

PK cudzích jazykov

Exkurzia v Matici slovenskej

25.11.2022 sa piati vybraní prváci z našej školy pod vedením PhDr.S.Semankovej vybrali na exkurziu Matice slovenskej. Prvý deň sme strávili v Liptovskom Mikuláši, kde sme si v dome Matice slovenskej (v sprievode podpredsedu Bc. Mareka Nemca) pozreli prekrásnu výstavu štyroch generácií rodiny Nemcovej, zahrali sme si na fujarách, v Múzeu Janka Kráľa videli okrem iného aj pôvodnú posteľ tohto spisovateľa, či nákres parnej turbíny profesora Aurela Stodolu (ktorý mimochodom učil aj Alberta Einsteina). Na vyvýšenine zvanej Háj Nicovô, ktorá je súčasne najväčším vojenským cintorínom, vidieť mesto Liptovský Mikuláš ako na dlani a v diaľke sa týči Kriváň. Napokon sme prvý deň exkurzie o minulosti, umení a kultúre zaklincovali galériou Ilusia, umením moderným a súčasným. Lebo niet minulosti bez prítomnosti a naopak.

26.11.2022 na nás čakali zážitky v Martine. Na Národnom cintoríne sme si uctili hroby významných slovenských osobností, neskôr sme sa zúčastnili Valného zhromaždenia mladej Matice, pozreli si hlavnú budovu MS, archív a knižnicu. Uvedomili sme si, aké je dôležité neustále si pripomínať našu minulosť, byť hrdí na to, že sme v našej histórii mali osobnosti, ktoré bojovali aj za našu budúcnosť, jazyk, kultúru i umenie. Mladí ľudia sú hnacím motorom súčasnosti, predurčujú smer budúcnosti, vychovávajme ich teda k úcte ku svojim koreňom, predkom a tradíciám. Laura Margicinová,Martin Nirka,Šimon Jackanin,Michal Popadič a Milan Škreptáč precítili kus histórie na vlastnej koži. Lebo lepšie je raz vidieť (zažiť) ako stokrát počuť…

FiNN kvíz

Žiaci Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove mali možnosť nabrať nové a otestovať už osvojené vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti. 
Nadácia NN ľuďom pripravila súťaž, ktorú mohli v známom prostredí školského informačného systému Edupage, dňa 23.11.2022, formou online testu absolvovať pod názvom FiNN kvíz. Určený bol pre žiakov 1. a 2. ročníka.

Obsahoval 20 otázok z oblasti:

– príjmy/výdavky,

– osobné financie,

– finančné pojmy,

– poistenie,

– dôchodkové sporenie atd.
Súťažný test bol spustený 23. 11. 2022 od 9:00 do 12:00 h. s časovým limitom na vyplnenie 40 minút.

Žiaci našej školy sa zapojili do tejto súťaže, čím získali nové vedomosti a zároveň zistili na základe dosiahnutého výsledku z testu  svoje umiestnenie voči rovesníkom.

Spoznali správne odpovede na otázky, ktoré v teste nezodpovedali správne. Motiváciou bola aj hotovosť, ktorú v každom z ôsmich krajov mali možnosť získať traja najlepší 200 €, 100 € a 50 €.

Z 81 prihlásených žiakov sa úspešnými riešiteľmi stali 46 žiaci, ktorí získali diplomy.

Gratulujeme!

Predstavenie The last Wish v Prešove

Dňa 22.11.2022 sa naši študenti pod vedením vyučujúcich Mgr.Chovancovej a PhDr.Semankovej zúčastnili anglického divadelného predstavenia The last Wish v Prešove. Predstavenie bolo príjemným spetrením hodín anglického jazyka. Pevne veríme, že existenčná otázka Quo vadis, ktorá bola pointou danej divadelnej hry, bude ešte dlho rezonovať v nás všetkých… Quo vadis, študent/ učiteľ SPŠ Technickej v Bardejove?

Návšteva DJZ

🎭 Priemyslováci tento týždeň žili kultúrou. Osem našich tried spolu so svojimi triednymi učiteľmi navštívilo divadelné predstavenie “Zbabraná hra” v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Komédia sa odohrávala na Havershamskom panstve, kde došlo k vražde. Počas jej vyšetrovania došlo k ďalšej, napokon sa však zistilo, že prvá udalosť vlastne vražda vôbec nebola a vrah nebol  vrahom…. Odporúčame vidieť 🙂

Môj jazyk, moje korene

Ľudová múdrosť hovorí: ,,Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Je dôležité, aby sme v mladých ľuďoch pestovali vzťah, hrdosť, lásku a úctu k tradíciám, koreňom, ako aj k samotnému jazyku. Súťaž pre Rusínov, ktorú zorganizovala Okresná knižnica D. Gutgesela s názvom Môj jazyk, moje korene, bola venovaná rôznym vekovým kategóriám. Pod vedením vyučujúcich PhDr.S.Semankovej a Mgr.H.Vojtkovej sa do tejto súťaže zapojilo až 11 študentov z našej školy. Ich úlohou bolo prekladať ľubovoľný text do rusínčiny, čo všetci úspešne splnili. 10. 11. 2022 sme sa zúčastnili slávnostného programu a odovzdávania cien v Okresnej knižnici.  Našu školu reprezentovali nasledovní študenti: Jozef Janeček (I.A), Jakub Jurč (I.B), Jakub Dzubák (I.B), Marián Lazor (I.B), Marek Pagáč (I.B), Ján Storinský (I.D), Samuel Šesták (I.D), Šimon Benka (II.C), Laura Hostová (II.C), Jakub Hanuščák (III.D) a Tomáš Jackanin (IV.B). Všetkým študentom gratulujeme a povzbudzujeme i ďalších, aby sa aj takýmto spôsobom tradície udržiavali a zachovávali pre ďalšie generácie.

Záznam z reportáže na RTVS: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/18587/370279#1081

Záložka do knihy spája slovenské školy

Stredná priemyselná škola technická v Bardejove sa aj v tomto školskom roku zapojila do celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy už po jedenástykrát.

Vyhlasovateľom projektu je Slovenská národná knižnica v Bratislave. Jeho cieľom je nadviazanie kontaktov medzi  slovenskými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do knihy. Každý ročník je zameraný na inú tému. Mottom 11. ročníka je Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto… Žiaci prvého ročníka vytvorili veľmi kreatívne záložky plné fantázie , nápaditosti a vlastného videnia sveta, ktoré, veríme, potešia žiakov Strednej športovej školy v Košiciach, našej tohtoročnej partnerskej školy.

310te výročie od narodenia Hugolína Gavloviča

Pri príležitosti 310teho výročia od narodenia Hugolína Gavloviča,barokového spisovateľa,si študenti našej školy z 1.B triedy pod vedením p.u. Semankovej pripravili projekty o tomto autorovi. Obohatili tak vyučovacie hodiny slovenského jazyka a literatúry o svoje kreatívne výtvory, ktoré prezentovali a z ktorých tie najlepšie zdobia vestibul našej školy. Prvák Šimon Jackanin sa dokonca úspešne pokúsil nakresliť podobizeň tohto autora. Spisovateľ Hugolín Gavlovič sa preslávil najmä svojím mravoučným dielom Valaská škola mravův stodola. Ponúkame vám zopár ukážok žiackych prác 🤗

Každý človek má svoje meno…

Pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia žiaci 1.B triedy Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove navštívili Židovské suburbium v Bardejove , ktoré je najvýznamnejšou lokalitou židovského kultúrneho dedičstva v Bardejove.

 Žiaci s veľkým záujmom si vypočuli pútavý výklad pána Pavla Hudáka, ktorý fundovane oboznámil žiakov s tragickými udalosťami našich novodobých dejín spred 80 rokov. Prezreli si komplex židovských rituálnych stavieb, ktorý  pozostáva zo Starej synagógy, domu zhromaždenia, rituálneho kúpeľa , expanznej veže a kotolne.

Každý človek má svoje meno.

Tento verš pochádza  z básne izraelskej poetky Zeldy a  týči sa nad tabuľami s menami obetí Pamätníka holokaustu v Bardejove. Je napísaný v troch jazykoch a pripomína, že všetky mená patria skutočným ľuďom, že to nie sú iba čísla alebo štatistiky.

Nie všetci však majú aj po svojom odchode zo sveta písomný záznam o tom, že žili. Na štrnástich tabuliach sú vytesané mená viac ako troch tisíc  židovských spoluobčanov, ktorí kedysi tvorili početnú komunitu a ktorí neprežili holokaust.

Je treba prísť, počuť , vidieť a položiť si otázku: Ako sme mohli dopustiť toľkú tragédiu?