Strojár – Inovátor

Lucia Lužinská, žiačka 2.D odboru technika a prevádzka dopravy, sa 30.marca 2023 zúčastnila súťaže Strojár – Inovátor. Súťaž každoročne vyhlasuje Strojnícka fakulta TU v Košiciach. Podmienky súťaže boli jednoduché, pretože nemali žiadne obmedzenia týkajúce sa nápadov pri tvorbe a realizácii projektov na základe strojárskych riešení. Lucia realizovala a prezentovala svoje tvorivé nápady v podobe úprav na detských akumulátorových autíčkach. Poďakovanie patrí pánovi Jánovi Danečkovi za zváračské práce, ako aj pánovi Stanislavovi Korbovi za sústružnícke práce.

Ďakujeme všetkým, ktorí nám v tejto súťaži dali svoje hlasy.  http://www.strojar-inovator.sk/sutaz-2023?start=16

Za krásu slova

„Reč je tvárou ducha. Aké srdce, taký jazyk. Aké srdce, taká reč.“ Seneca

Predposledný marcový deň, 30.3.2023 sa uskutočnila rétorická súťaž s názvom Za krásu slova. Súťaž realizuje Matica slovenská s cieľom rozvíjať a podporovať vzťah mladej generácie k slovenskému jazyku a jeho hodnotám. V kategórii odborných škôl našu školu úspešne reprezentovali traja prváci, Laura Margicinová z 1.A, Martin Nirka z 1.B a Klaudia Novotná z 1.C.

 Dvaja z nich sa ocitli na stupni víťazov, prvé miesto získal Martin a Laura obsadila tretie miesto. 

Súťaž bola náročná, v prvej časti naši študenti absolvovali písomný test z jednotlivých zložiek slovenského jazyka, v druhej časti prezentovali prednes pripraveného prejavu a v tretej časti prednášali prejav na vyžrebovanú tému. Našim prvákom srdečne blahoželáme a sme na vás hrdí!

Hra VR Generation Z a virtuálna realita na Strednej priemyselnej škole technickej v Bardejove

Čo sa vo virtuálnej realite naučíte, v reálnom živote akoby ste našli – VR Generation Z.

V septembri sa naša škola registrovala do projektu nadácie Tatra banky, boli sme úspešne zaradení do pilotnej fázy, ktorá bola určená na používanie s kompatibilným smartfónom. Zároveň našej škole venovala Tatra banka limitovanú verziu cardboardov – virtuálnych okuliarov. Pre žiakov je táto aplikácia možnosťou jednoducho a atraktívne priblížiť tému financií v  spoločnosti  mladých slovenských talentov Tomáša Brngála a youtubera Daniela „GoGo” Štraucha, ktorý sa na ich realizácií podieľali.

Hra vo virtuálnej realite (VR) je dizajnovaná vo forme mobilnej aplikácie pre smartfóny – iPhony aj Androidy.
Obsahuje edukatívnu časť rozdelenú do siedmich kapitol a na záver je pre žiakov pripravený krátky test.
Aplikácia funguje aj bez špeciálnych VR okuliarov, ak sa ich však hráč rozhodne použiť, prežije príbeh ešte intenzívnejšie z pohľadu prvej osoby. Zároveň nie je rušený inými vplyvmi a viac si zapamätá, keďže informácie vníma formou zážitku.

Súčasťou projektu je aj prieskum finančnej gramotnosti, ktorého úlohou je zistiť aktuálny stav finančnej gramotnosti žiakov stredných škôl na celom Slovensku a jeho výsledky poukážu na oblasti, v ktorých je potrebné klásť najväčší dôraz vo vzdelávacej časti projektu.

Aplikácia VR Generation štartovala 11. 11. 2022 so záverom 24.3.2023 a u našich žiakov mala veľký úspech.

Odhalená minulosť kláštora

20.marca sme mali možnosť absolvovať vynikajúcu prehliadku jednej z najpozoruhodnejších budov mestskej pamiatkovej rezervácie v Bardejove – Kláštora františkánov. Dozvedeli sme sa, že fragment kláštora je starší ako samotný Kostol sv. Jána Krstiteľa a že kláštor má znovuobjavenú baštu. V strede kláštora sa nachádza rajský dvor. Videli sme mnohé objavené a zreštaurované detaily, ktoré nám odhalili príbeh tejto stavby. Čo by mohlo mladých zaujímať azda viac, sú plánované workshopy zamerané na výrobu keramiky a medu. Okrem toho tu pribudnú aj ďalšie aktivity, ktoré si žiaci našej školy isto obľúbia. S triedou 3.A sa chceme poďakovať kunsthistoričke Mgr. Jane Ličkovej a Mgr. Pavlovi Bicákovi za skvelý výklad.

RoadTrip 2023

Pod záštitou Úradu vlády SR 22. marca 2023 sa v aule SPŠT   uskutočnila  prednáška pod názvom RoadTrip 2023 o čerpaní štrukturálnych fondov na Slovensku.

Cieľom  RoadTripu 2023 je priblížiť mladým ľuďom problematiku financovania rozličných projektov z európskych štrukturálnych a investičných fondov v navštívenom regióne.

Základom aktivity boli prezentácie lektorov zamerané na príklady dobrej praxe – čo konkrétne  eurofondy priniesli pre mesto a jeho okolie. Počas prednášky sa žiaci mohli  oboznámiť s princípmi čerpania fondov, ako aj s konkrétnymi informáciami o úspechoch operačných programov na Slovensku.

Úrad vlády SR ako realizátor komunikačných a informačných aktivít o čerpaní štrukturálnych fondov pripravil  aj zaujímavú súťaž pre žiakov 3. ročníka o tom, čo sa v našom regióne, meste za posledné obdobie vybudovalo z fondov Európskej únie.

Prednášky sa zúčastnili žiaci 3.C a 3.D odboru informačné a sieťové technológie.

Žiaci dostali za úlohu vyhľadať projekt z programového obdobia 2014 – 2020 vo svojom meste alebo regióne a popísať ho v detailnej správe. Správa by mala obsahovať operačný program, v rámci ktorého bol projekt realizovaný, rozpočet projektu aj skutočne vyčerpané finančné prostriedky a fotodokumentáciu. Súčasťou správy má byť aj cieľ projektu a najmä jeho prínos z hľadiska žiakov.

Pre víťazov súťaže Úrad vlády SR  pripravil mimoriadne atraktívne ceny:

1. cena ŠKOLA – 3x dataprojektor, 3x notebook
2. cena ŠKOLA – 2x dataprojektor, 2x notebook
3. cena ŠKOLA – 1x dataprojektor, 1x notebook

Pre každého člena víťazného tímu (tímy môžu byť maximálne trojčlenné):
1. cena – herný notebook
2. cena – elektrická kolobežka
3. cena – outdoorová kamera

Ing. Mgr. Labancová

Predstavenie THE LAST WISH

V utorok, 21.3.2023, si naši študenti spestrili hodiny anglického jazyka skvelým divadelným predstavením „THE LAST WISH“. Spolu s hercami sa zamýšľali nad existenčnou otázkou quo vadis – kam ideme, ale aj ako potešiť dušu otca, ktorá je smutná. Milí študenti, robte vždy len radosť svojim rodičom aj pedagógom a nech vám to na hodinách anglického jazyka vždy “ speakuje“.

Mladá Matica

Prvý marcový deň patril na našej škole Mladej Matici. 

Desať študentov prvého ročníka pod vedením vyučujúcej slovenského jazyka a literatúry S. Semankovej založilo Klub mladých matičiarov s názvom Priemyslovák. Všetci členovia dostali od Matice slovenskej pamätné listy a klub týmto dňom začal písať svoju vlastnú históriu. 

V tajnej voľbe bol za predsedu klubu zvolený Martin Nirka z 1.B, podpredsedníčkou klubu sa stala Laura Margicinová z 1.A a miesto tajomníka obsadil Branislav Vencurík z 1.B. 

Prvoradým cieľom Mladej Matice,ktorý vyplýva z programu Matice slovenskej, je národná činnosť smerujúca k všeobecnému poznaniu národných dejín, osobností, udalostí, kultúry, tradícií a pestovanie vlastenectva mladej generácie.

Študentom srdečne blahoželáme a želáme veľa pekných spoločných zážitkov v Klube mladých matičiarov.