Elektrotechnik z priemyslovky bude v celoštátnom kole

Patrik Sidor, študent IV.B triedy Strednej priemyselnej školy technickej Bardejov, odboru 2675 M  elektrotechnika, obsadil v krajskom kole súťaže ZENIT v elektronike v kategórii A veľmi pekné 2. miesto a už tretíkrát postúpil do celoštátneho kola tejto súťaže.

Súťaž Zenit v elektronike každoročne vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Jej krajské kolo sa konalo vo štvrtok 28. novembra 2019 na Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej v Prešove. Každú strednú školu mohol reprezentovať len jeden žiak z  danej kategórie. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V kategórii A si vedomosti a praktické zručnosti zmerali žiaci 3. a 4. ročníka zo siedmich stredných škôl, v kategórii B súťažili žiaci 1. a 2. ročníka zo štyroch stredných škôl Prešovského samosprávneho kraja.

Súťaž mala dve časti. Prvú časť tvoril test pozostávajúci z 30 úloh, ktorý súťažiaci riešili na počítači. Druhá časť bola praktická a trvala 5 hodín. Žiaci dostali sadu súčiastok a schému zapojenia modulu k Arduinu nakreslenú v programe Autodesk Eagle. Ich úlohou bolo navrhnuté zapojenie prakticky zrealizovať, pričom museli dodržať presné rozloženie konektorov na pripojenie k Arduinu. V programe Autodesk  Eagle navrhovali obrazec plošného spoja. Fotocestou ho preniesli na dosku cuprextitu, vyvolali ho, vyleptali, navŕtali otvory a osadzovali súčiastky. Hodnotila sa funkčnosť zapojenia, návrh plošného spoja, kvalita spájkovania a čistota vyhotovenia výrobku. Zapojenie obsahovalo nielen vývodové súčiastky pre klasickú montáž, ale aj SMD súčiastky pre povrchovú montáž. Čitať ďalej

Burza informácii

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove zorganizoval 27.11.2019 v Športovej hale Mier burzu informácií. Ide o propagačné podujatie venované študentom, pedagógom, ale aj širokej verejnosti, na ktorom zúčastnené stredné školy Prešovského kraja prezentujú možnosti štúdia a uplatnenia študenta na trhu práce. Na prezentácii sa zúčastnila aj naša škola.

Informatik SPŠT Jakub Cingeľ úspešný v súťaži Zenit

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky každoročne vyhlasuje súťaž ZENIT, v ktorej si žiaci stredných škôl merajú sily v elektronike, programovaní a strojárstve.

Krajské kolo súťaže ZENIT v programovaní sa konalo v stredu 20. novembra 2019 na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešove.  Súťažili sme v kategórii Grafik.

V kategórii Grafik – Grafický dizajnér súťažilo 13 študentov. V rámci  projektu, ktorý bol zadaním krajského kola, bolo  potrebné vypracovať návrhy  pre modernú pizzériu,  ktorá má prilákať svojim dizajnom najmä mladých ľudí.  Úlohou bolo vytvoriť banner na billboard, brožúru,  leták so špeciálnou ponukou a dizajnu krabice na pizzu. Študenti využívali pri práci podľa organizačno-technických pokynov súťaže programy Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe Bridge, Adobe InDesign, Adobe Acrobat.

Našu školu na tejto súťaži reprezentovali študenti z odboru informačné a sieťové technológie z II. C triedy Jakub  Cingeľ, Filip Šuľa, Tomáš Demjanovič, Samuel Gvušč, Jakub Kašprík.

V kategórii Grafik obsadil pekné  3. miesto Jakub  Cingeľ. Čitať ďalej

Ima3kulácia prvákov

Dňa 15.11.2019 sa už tradične konala slávnostná imatrikulácia žiakov prvého ročníka SPŠT v Bardejove v priestoroch našej školy. Týmto podujatím sme si všetci pripomenuli 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu, ako aj 30 výročie Nežnej revolúcie.

Po slávnostnom otvorení imatrikulácie pánom riaditeľom  Ing. Jaroslavom Bujdom, jeho slávnostnom príhovore a po povzbudivých slovách predsedu žiackej školskej rady Benjamína  Pšenčíka nasledovalo predstavenie našich prvákov.

Druhá časť imatrikulácie sa niesla v zábavnom duchu. Pre prvákov boli pripravené štyri zaujímavé súťažné disciplíny, v ktorých si zmerali svoju silu, kreativitu a vedomosti. Slávnostné podujatie obohatil kultúrny program, v ktorom vystupovali naši nadaní študenti. Veľkú pochvalu si zaslúžia žiaci z našej školskej kapely – Marek Šoltýs, Viliam Knap, Pavol Mihálik a Aneta Sabolová. Čitať ďalej

Výnimočný úspech študenta priemyslovky

Študenti Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove každoročne zaznamenávajú prestížne umiestnenia v celoslovenských kolách súťaže odborných vedomostí a zručností v oblasti využívania grafických systémov vo vyučovacom procese stredných odborných škôl.

Študent odboru techika a prevádzka dopravy Marián Čech pod odborným vedením Ing. Petra Simka, učiteľa technických predmetov, získal cenné 2. miesto v rámci Slovenska v súťaži  3D modelovanie IPM STUDENT AWARD 2019 s prácou JAWA 250.

Do celoslovenského kola postúpilo 8 prác zo stredných škôl Slovenskej republiky, ktoré používajú grafické systémy od spoločnosti PTC, Creo ( Pro/ENGINEER). Z hľadiska spracovania sa hodnotila originalita, náročnosť a zložitosť práce, ale aj technické vyhotovenie a praktické využitie v praxi. Body boli pridelené piatim najlepším prácam.

Slávnostné odovzdávanie ocenení sa tento rok konalo v centrále spoločnosti IPM SOLUCIONS, s. r. o. v Žiline 12.11.2019 za účasti zástupcov Štátneho inštitútu odborného vzdelávania. Čitať ďalej

Deň Prešovského samosprávneho kraja

Prešovský samosprávny kraj vyhlásil podujatie pod názvom Deň PSK 2019, ktorý sa konal 12. novembra 2019. Aj Stredná priemyselná škola technická v Bardejove pripravila celý rad aktivít a podujatí. Prezentácia kraja a inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK sa uskutočnila v atmosfére osláv novembrových dní spred 30 rokov.

Vo vestibule školy boli pripravené propagačné panely tematicky zamerané na faktografické údaje o našom kraji, kultúrnom dedičstve či prírodných krásach. Hodiny občianskej náuky a dejepisu sa niesli v duchu týchto významných podujatí, aby tak sme viac priblížili a spoznali  kraj, v ktorom žijeme. Čitať ďalej

This is 21

Aj naša škola sa 8. novembra zapojila do projektu „This is 21“ (Priprav sa na 21. storočie).

80 osobností z biznisu a spoločenského života sa 8. novembra vrátilo na svoje stredné školy vyrozprávať životný príbeh a motivovať študentov k rozvoju potenciálu, ktorý sa v nich skrýva.

Aj naši študenti II.C, III.B, III.C a IV.C radi privítali bývalého absolventa Mária Babeja s jeho životným príbehom.

Ďakujeme za skvelú motivujúcu prednášku. 🙂

Naskilluj sa!

https://zcu.io/Mh3L/

 

Organizátori: RNDr. Oľga Poliaková, Mgr. Jakub Grohoľ