DOD na Stavebnej fakulte Technickej univerzity v Košiciach

Žiaci III.A a IV.A odboru staviteľstvo sa 13.4.2023 zúčastnili Dňa otvorených dverí na Stavebnej fakulte Technickej univerzity v Košiciach, kde ich privítal a sprevádzal prodekan pre rozvoj, vonkajšie vzťahy a marketing Ing. Ivo Demjan, PhD spolu s asistentmi a študentmi školy.  Žiaci mali možnosť pozrieť si učebne, stavebné laboratóriá, študovne, oddychové priestory a areál univerzity. Najviac ich zaujalo 3D modelovanie a virtuálna realita cez 3D okuliare.

Beseda so zaujímavým človekom

Posledné marcové dni sme si spestrili besedami so zaujímavými ľuďmi.

Herec Divadla Jonáša Záborského v Prešove Martin Juríček strávil so žiakmi II. C a II. D dve vyučovacie hodiny, počas ktorých sa dozvedeli, prečo si vybral práve hereckú profesiu (vraj je za tým žena) a že jeho najväčší koníček je výroba gitár. Porozprával, ako prebiehajú divadelné skúšky, čo sa odohráva pred a počas predstavenia v zákulisí, i to, ako pracuje šepkárka. Priblížil aj výrobu basových gitár vo svojej dielni. Momentálne ho môžeme vidieť v predstaveniach Ťapákovci, Zbabraná hra či v muzikáli Jesus Christ Superstar.

Žiaci I. A a I. C triedy sa stretli s vysokoškolskou pedagogičkou Ivetou Bónovou, ktorá učí na  Katedre slovakistiky, slovanských filológií a komunikácie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach. Reč bola najmä o kultúre jazykového prejavu.

Študenti v bardejovských firmách

Súčasťou vyučovania odborných predmetov je prepájanie teoretických poznatkov s praxou. Jednou z možností takejto výučby sú aj exkurzie vo firmách či odborných spoločnostiach, aby tak žiaci mali možnosť byť na miestach, kde prebieha skutočná pracovná činnosť.

Žiaci 2. ročníka študijného odboru staviteľstvo sa zúčastnili odbornej exkurzie v spoločnosti Autobeetle Slovakia. Počas exkurzie sa žiakom venoval pán Martin Tarcala. Spoločnosť patrí do siete profesionálnych a nezávislých autoservisov Q-SERVICE. Cieľom exkurzie bolo oboznámiť sa s prácou manipulačnej techniky nožnicových a stĺpových zdvihákov, ako aj sústruženia brzdových kotúčov špeciálnym strojom, ktorý sa umiestňuje priamo na vozidle bez demontáže kotúčov.

Žiaci toho istého odboru navštívili priestory strojárskej spoločnosti Strojtech Centrum. Počas exkurzie mali možnosť prezrieť si priestory výrobných hál, vrátané mostového žeriava a pieskovacej miestnosti a vďaka pánovi Milanovi Hrivniakovi nazrieť do ich výrobného procesu.

Ďalšia odborná exkurzia prebiehala v priestoroch nástrojárne KAMAX Tools, s. r. o Bardejov. Pán Peter Pituch  zaujímavou prezentáciou oboznámil žiakov s  históriou KAMAX-u , pokračoval skladovým hospodárstvom až po samotné riešenie výroby skrutiek. Jej portfólio pozostáva z produkcie nástrojov na výrobu skrutiek, ktoré dodáva závodom skupiny KAMAX po celom svete.  

Za kladné považujeme to, že sme mali možnosť prezrieť si priestory nástrojárne  a nahliadnuť  do ich výrobného procesu.

       Žiaci 2. ročníka študijného odboru technika a prevádzka dopravy sa zúčastnili odbornej exkurzie v spoločnosti Citroën Bardejov.

Žiaci  mali možnosť prezrieť si priestory, kde prebieha autorizovaný predaj a servis vozidiel Citroën od malých mestských áut cez rodinné vozidlá až po veľké dodávky. Ponuka áut je veľmi atraktívna a moderná hlavne  s prechodom na elektrickú mobilitu. Návšteva spoločnosti bola pre žiakov veľkým prínosom , za čo vďaka patrí pánovi Jozefovi Kaľatovi.

Exkurzie sú jednou z foriem zmysluplného vyučovacieho procesu.