STROJÁR – INOVÁTOR 2016

Jakub Vorostko, študent 4.A odboru technika a prevádzka dopravy sa 30.3.2016 zúčastnil súťaže STROJÁR-INOVÁTOR v Košiciach, ktorú vyhlasuje TU Košice Strojnícka fakulta.
Súťaže sa zúčastnilo 28 účastníkov s celého Slovenska s 29 projektmi. Jakub súťažil s prácou Brzdové ústrojenstvo s vákuovým posilňovačom bŕzd a s prácou Vŕtačka pre domácich majstrov. Práce navrhol a vymodeloval v 3D pomocou programu PRO/Engineer.
S prácou Brzdové ústrojenstvo s vákuovým posilňovačom bŕzd obsadil druhé miesto v kategórii Cena diváka. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy, odboru technika a prevádzka dopravy a gratulujeme dosiahnutému umiestneniu.

Ing. Peter Simko Čitať ďalej

Ďalšia etapa projektu Erazmus

Po predchádzajúcich návštevách v Čechách a v Poľsku sme v dňoch 20.-23. marca v našom meste a na našej škole privítali študentov a pedagógov z partnerských škôl z Českých Budejovíc a Gorlíc.

Vybrali sme sa po stopách holokaustu, prvej a druhej svetovej vojny a navštívili sme cintoríny padlých vojakov  v  Becherove a Zborove, rovnako aj židovský cintorín v Bardejove či pamätníky vo Svidníku a Dukle. Čitať ďalej

Beseda VODA A ŽIVOT

Voda je dôležitou súčasťou nášho života. O tom sa presvedčili aj žiaci 1.C triedy SPŠ Bardejov, ktorí si so záujmom vypočuli prednášku Ing. Hrozekovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bardejove na tému VODA A ŽIVOT.

Beseda sa konala 23. marca 2016 pri príležitosti Svetového dňa vody. Žiaci sa dozvedeli nové informácie o znečisťovaní vody a rôznych spôsoboch úpravy vody.

Naša vďaka patrí Ing. Horzekovej za jej čas a ochotu prísť medzi našich študentov.

Ing. Alžbeta Hovancová

koordinátor environmentálnej výchovy

HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2016

Každoročná súťaž v prednese umeleckého slova priniesla aj v tomto školskom roku našej škole pekný úspech. Tohtoročná víťazka školského kola Hviezdoslavovho Kubína v kategórii próza Erika Dubňanská (ll.D ) v okresnom kole získala pekné 3. miesto. K jej ďalším úspechom patrí aj víťazstvo v okresnom kole súťaže Vansovej Lomnička.

V školskom kole na 2. mieste sa umiestnila Klaudia Vantová (ll.B) a 3. miesto získala Patrícia Pavelčáková (l.A). Čitať ďalej

ŠKOLSKÉ KOLO SÚŤAŽE V PÍSANÍ NA PC

Dňa 18. marca 2016 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v písaní na PC. V tejto súťažnej disciplíne  si žiaci 2. D triedy študijného odboru technické lýceum zmerali sily v rýchlostnom desaťminútovom odpise.

Kritériá súťaže boli zamerané na:

  • dosiahnutie čo najvyššieho počtu úderov v desaťminútovom odpise,
  • dodržanie percenta presnosti odpisu do 0,20.

Čitať ďalej

SPŠ Bardejov objavuje zákulisie výroby automobilov

Na Strednej priemyselnej škole v Bardejove sa riadime známym príslovím, že je lepšie radšej raz vidieť ako stokrát počuť. Práve z tohto dôvodu zorganizovali pedagógovia školy odboru technika a prevádzka dopravy sériu exkurzií do automobilových závodov na Slovensku, ale aj v zahraničí. Exkurzií sa zúčastnili najmä študenti odboru technika a prevádzka dopravy, ale aj naši lýceisti, a to v počte 44 študentov a 4 učitelia.

Exkurzie prebehli počas prvých štyroch marcových dní. Ako prvú sme navštívili automobilku Škoda v Mladej Boleslave. Hoci sme boli unavení po nočnej ceste autobusom, mali sme možnosť prezrieť si nielen priestory fabriky, kde sa vyrábajú autá značky Škoda, ale aj múzeum tejto značky. Že je svet naozaj veľmi malý, sme sa presvedčili hneď na recepcii múzea, kde sa k nám prihovorila sympatická slečna z Medzilaboriec. Po zaujímavej prehliadke múzea, kde sme sa dozvedeli, ako vznikla a ako sa vyvíjala značka a technológie v Škode, sme si prezreli  halu na výrobu motorov do škodoviek rôznych typov, ďalej nám bol objasnený postup lisovania jednotlivých dielov karosérie a výroba ďalších častí áut.

Ďalším bodom nášho nabitého programu bola prehliadka pivovaru Pilsner Urquell v Plzni, v ktorom sa tradičnou metódou varí pivo už od roku 1842. Okrem jeho výroby sme videli aj pivnice, v ktorých sa pivo skladovalo od založenia pivovaru a do ktorých sa dovážal ľad z rôznych kútov Čiech, aby sa udržala jeho optimálna teplota. Čitať ďalej

MAREC – MESIAC KNIHY

Hodina slovenčiny môže byť aj celkom zábavná. Napríklad keď sa čítajú umelecké texty. A aby to nebolo obyčajné čítanie, tak keď svoje texty číta sám autor a pridá ešte niečo navyše. Poznámku, príhodu, popíše, ako text vznikol.

Takéto hodiny zažili študenti priemyslovky 2. marca 2016. Zo svojich zbierok krátkych próz im čítal Jozef Kaščák , Bardejovčan žijúci v Dolnom Kubíne. V roku 2011 vydal svoju prvú zbierku glos Živá reklama a v roku 2014 k nej pribudla zbierka Farby života. Poslucháčom Rádia Regina sa pravidelne prihovára prostredníctvom ranných zvukových blogov. Čitať ďalej