Zoznamovací výlet 1. ročníka

Na bardejovskej priemyslovke sa žiaci každý deň dozvedia niečo nové, avšak život sa netočí iba okolo školy a učenia. Dôležité je utvárať nové priateľstvá, ale aj upevňovať tie staršie. Preto sa naši prváci ako jednu z prvých informácií dozvedeli, že pre nich pripravujeme zoznamovací výlet do Vysokých Tatier. Po počiatočnom váhaní a rozhodovaní sa, či sa výletu zúčastniť alebo nie, sa žiaci prvého ročníka a ich triedni učitelia v stredu 28.septembra vybrali do Dolného Smokovca.

V prvý deň nášho výletu sme si ako cieľ zvolili Popradské pleso. Na túru sme vyrazili zo Štrbského plesa. Po spoločnom fotografovaní a posilnení sa sme pokračovali v ceste na Symbolický cintorín, ktorý je pamiatkou a pietnym miestom pre tragicky zosnulých horolezcov a záchranárov.

Večer sme ako správni turisti zakončili spoločnou opekačkou. Komu nestačila turistika, aby sa dostatočne unavil, mohol si ešte zahrať volejbal a, samozrejme, fandili sme aj futbalistom.

Druhý deň výletu sme venovali výstupu na Hrebienok, odkiaľ sme ďalej pokračovali k vodopádom Studeného potoka a k Rainerovej útulni. Keďže sme pár kilometrov prešili už predchádzajúci deň, tempo sme už trošku zmiernili, ale o to viac sme si mohli vychutnať krásny výhľad. Po úspešne zvládnutých túrach sme si zaslúžili aj chutný obed, ktorý sme si vychutnali na Salaši u Franka v Starej Ľubovni. Čitať ďalej

Spolupráca medzi SPŠ a dopravnou políciou pokračuje

29. septembra sa študenti SPŠ podieľali na súčinnostnej bezpečnostno-preventívnej akcii, ktorú pripravilo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bardejove v spolupráci s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru a Záchrannou zdravotnou službou.

V dopoludňajších hodinách na Radničnom námestí boli náhodní okoloidúci a žiaci základných a stredných škôl svedkami dopravnej nehody. Osobné motorové vozidlo, ktoré riadil mladý vodič pod vplyvom alkoholu, najskôr narazilo do skupinky chodcov a následne do ďalšieho vozidla. Na zemi zostalo ležať niekoľko zranených ľudí, ďalší zranení boli v aute. Čitať ďalej

Stužková priemyslovákov na Francúzskej riviére

Keď sa povie stužková, takmer každý si predstaví  slávnostne vyzdobenú sálu, rodičov,  učiteľský zbor, žiakov a s tým súvisiaci  program. Ale naša trieda – IV.C  zo Strednej priemyselnej školy v Bardejove -bola namiesto stužkovej na  výlete na Francúzskej riviére. Na cestu sme sa plní očakávania vydali  v stredu ráno o 8:00 hod. spolu s ďalšími účastníkmi zájazdu. Cesta bola príjemná,  o zábavu a informácie počas nášho putovania sa postaral pán František  Chrzan, vodič a sprievodca v jednom.

Do Monaka sme prišli o 7:30 hod.  ráno a kochali sme sa  krásnym výhľadom na more a východom slnka. Prešli sme takmer celý štátik. Monako je naozaj malé a nie je možné sa tam stratiť. Boli sme na hradnom vrchu, v  katedrále, prešli sme sa po Ružovej záhrade princeznej Grace a jej japonskej záhrade. Prezreli sme si miesto štartu a cieľa Veľkej ceny Monaka F1. Neskôr sme sa poprechádzali po meste, nasávali jeho úžasnú  atmosféru a pol dňa potom strávili na pláži v Monte Carlo, jednej z častí  Monaka. Dojmy – dýchla na nás čistota, krása a luxus.

Cestou na večeru sme sa zastavili v parfumérii Fragonard v meste Eze. Zistili sme, že ich vôňou roka 2016 je kvetina iris a videli sme aj to,  ako sa vyrábajú parfémy  a akým  zložitým výrobným procesom  prechádzajú. Na večeru sme išli do podniku Flunch a nocľah nás čakal v príjemnom  hoteli Ibis. Čitať ďalej

Športový deň prvákov

Dňa 9.9.2016 sa v športovom areáli SPŠ uskutočnil športový deň pre žiakov prvých ročníkov. Žiaci súťažili v atletických disciplínach a futbalovom turnaji. Za pekného počasia si medzi prvákmi vybojoval 1.miesto v behu na 100m a skoku do diaľky Radoslav Voľanský. Beh na 1500m vyhral Jakub Hiščár. U dievčat zožala úspech vo všetkých troch disciplínach Sabína Konkoľová. Vo futbalovom turnaji hrali jednotlivé triedy proti sebe. Aj napriek tomu, že turnaju predchádzal beh na 1500m sa nikto nezranil a boli podané pekné výsledky. Víťazom tohto turnaja sa stala 1.A trieda, ktorá zvíťazila v oboch zápasoch. Na druhom mieste s 1 víťazstvom sa umiestnila 1.B trieda a tretie miesto zostalo po pokutových kopoch pre 1.C. Dúfame, že v budúcnosti budú reprezentovať našu školu v športových zápoleniach. Čitať ďalej

Deň finančnej gramotnosti na SPŠ

Finančná gramotnosť predstavuje súbor vedomostí, zručností a skúseností efektívne riadiť vlastné finančné prostriedky. Nadácia Partners rozhodla sa požiadať UNESCO o registráciu dňa 8. septembra ako Medzinárodný deň finančnej gramotnosti a tým upozorniť na potrebu zvyšovať finančnú gramotnosť obyvateľstva.

Prieskum nezávislej agentúry Focus  poukázal na nelichotivé ukazovatele finančnej gramotnosti na Slovensku. A tak vyučujúci ekonomických a prírodovedných predmetov na Strednej priemyselnej škole v Bardejove si tento deň pripomenuli netradičnou formou. Pri vstupe do budovy vo vestibule žiaci si žrebovali otázky, z uvedených možností odpovedí označili tú správnu a lístok vhodili do pripravenej škatule. Správnosť svojich odpovedí si overili na tematicky zameranom paneli alebo z elektronickej prezentácie vo vestibule školy. Testovania sa zúčastnilo 170 žiakov, správne odpovedalo 109 žiakov, teda celková úspešnosť bola 64,1%.

Pri príprave Dňa finančnej gramotnosti škola vychádzala z Národného štandardu finančnej gramotnosti.

Cieľom podujatia bolo zistiť, ako sa žiaci vedia orientovať v pojmoch z oblasti financií a zároveň zvýšiť záujem o danú problematiku. Čitať ďalej