DOPRAVNO – PREVENTÍVNE PROJEKTY

SPŠT v Bardejove sa v stredu 26.6.2019 zúčastnila na dopravno – preventívnej akcii  na Radničnom námestí – na ukážke policajnej techniky dopravnej polície.

Polícia predviedla služobné vozidlá  dopravnej polície s označením aj bez označenia príslušnosti k Policajnému zboru, vozidlá so zabudovanými meračmi rýchlosti, služobné motocykle, dodávkové služobné vozidlo určené na výjazdy k dopravným nehodám, služobné vozidlá špeciálneho dopravného oddelenia (tzv. Puma), nákladné služobné vozidlo s príslušenstvom určené na zisťovanie technickej spôsobilosti, pojazdnú STK, služobné vozidlo určené  na zisťovanie preťaženia motorových vozidiel, policajnú techniku dopravnej polície Poľskej republiky, služobné vozidlo mýtnej polície, inšpektorátu práce, merače rýchlosti, videokamery, merače alkoholu v dychu, nepriestrelné vesty a ďalšie služobné pomôcky policajtov dopravnej polície. Čitať ďalej

Majstri snov

Naša škola sa v školskom roku 2018/2019 zapojila do unikátneho projektu MyMachine, ktorý dáva šancu vynaliezavým deťom a mladým ľuďom nachádzať technické riešenia pre originálne detské nápady. Jeho jedinečnosť spočíva v spolupráci troch úrovní vzdelávacieho systému – základných, stredných odborných a vysokých škôl.

Deti a mladí ľudia sa učia pracovať v tímoch, komunikovať, prezentovať, vnímať a rešpektovať svoje vzájomne talenty, kriticky myslieť a tvorivo pristupovať k riešeniu problémov. V MyMachine sa kladie dôraz na technické smery vzdelávania – vedu, technológiu, inžinierstvo, umenie a matematiku – STE(A)M. To všetko sú kompetencie, ktoré sú považované za kľúčové pre uplatnenie sa v dnešnom globálnom a neustále sa meniacom svete.

MyMachine je medzinárodný program. Vznikol v Belgicku a v súčasnosti sa realizuje v ôsmich krajinách sveta vrátane Juhoafrickej republiky, Slovinska, Portugalska, Francúzska, USA a Nórska. Na Slovensku ho od roku 2016 zastrešuje Karpatská nadácia. Aj vďaka tomuto programu upriamujeme pozornosť na potrebu prepájania neformálneho vzdelávania s formálnym vzdelávaním na slovenských školách.

Tento rok prešlo do úzkeho výberu 5 projektov od detí zo základných škôl: Levittér, Boxovaci robot, My Dress Machine, Upratovací robot, Dvere do zázračnej krajiny. Naša škola vyrábala sen boxovacieho robota, ktorý si vysnili žiaci Základnej školy Československej armády v Prešove a na koncepte pracovali študenti Strojníckej fakulty TUKE.

Požiadavky od detí boli: robot, ktorý opakuje, čo robím, má byť veľký, má mať zeleno-čiernu farbu, má sa vedieť biť, má sa dať po ňom kresliť, má svietiť a má dávať cukrík pre víťaza. V koncepte bolo meno robota uvedené ako ZEUS/DEŽI, tak sme ho nazvali Robot ZeŽi. Čitať ďalej

Prezentačný deň na stavebnej fakulte

Na pozvanie vedenia Stavebnej fakulty TU Košice sa 11.6.2019 žiaci I.A a II.A stavebného odboru zúčastnili prezentačného dňa „POSTAV SVOJU ÚSPEŠNÚ BUDÚCNOSŤ!“

V priestoroch fakulty nás privítala doc. Ing. Daniela Kaposztašová PhD., prodekanka pre vzdelávanie. Nasledovalo školenie BOZP, rozdelenie žiakov do skupín a občerstvenie. Každú zo skupín si zobral pod patronát jeden doktorand a prezentácie sa mohli začať.

Úvod tvorila digitalizácia stavebníctva, kde žiaci mali možnosť vidieť využitie dronov, 3D skenovania, modelovania a výpočtovej techniky v stavebníctve.

Nasledovalo laboratórium TZB, kde okrem modelov vykurovania a zariaďovacích predmetov mali žiaci možnosť vidieť tepelné čerpadlo, infražiariče a schladiť sa v kryokomore. Laboratóriom TZB žiakov sprevádzal Ing. Marek Kušnír, PhD. Čitať ďalej

Územná súťaž Družstiev prvej pomoci

Dňa 07.06.2019 sa v obci  Šiba, okres Bardejov na ihrisku konala Územná súťaž SČK – DPP pre žiakov stredných škôl z Bardejova a Starej Ľubovne.

Organizátorom súťaže bol Slovenský Červený kríž, ÚzS Bardejov.

Našu školu reprezentovalo družstvo v zložení: Natália Olenčinová a Tamara Hrivniaková z 2.B triedy, Jaroslava Kačmárová, Aneta Sabolová a Silvia Vantová z 1.A triedy.

Súťažilo sa v dvoch kategoriách:

1. Vedomosti o SČK, hnutí ČK/ČP, BDK.

2. Praktické poskytovanie prvej pomoci /KPR      a ošetrenie poranení/.

V silnej konkurencii  škôl pod dozorom odbornej poroty v teoretických a praktických úlohách stratili naši žiaci 18 bodov a to ich odsunulo žiaľ až na 6. miesto. Súťaže sa zúčastnili prvýkrát a verím, že získané nové skúsenosti a vedomostí budú pre nich plusom na budúci rok. Mali pekný deň a videli, aké je to na prvý pohľad ľahké, ale v skutočnosti ťažké a zodpovedné, ak potrebujú a chcú pomôcť ľuďom pri úrazoch alebo zdravotných problémoch. Čitať ďalej