EXKURZIA V BETONÁRKE VK BETÓN, s. r. o., BARDEJOV

Dňa 21. a 25. októbra 2019 sa žiaci III. A a IV.A odboru staviteľstvo zúčastnili exkurzií v betonárke VK BETÓN, s. r. o., Bardejov. Príjemné jesenné počasie nabádalo opustiť múry triedy a vybrať sa niekam von. Spojiť príjemné s užitočným a pozrieť si výrobný proces betónu privítali všetci s nadšením. Exkurzie viedol Ing. Ján Kuľka, majiteľ a súčasne vedúci výroby. Postupne vysvetľoval technické vybavenie betonárky a na čo jednotlivé mechanizmy slúžia. Žiaci mali možnosť vidieť dávkovanie zložiek, ich postupné spracovávanie až do plnenia veľkých domiešavačov čerstvým betónom. Mali príležitosť nahliadnuť do moderného vybavenia – obsluhy všetkých strojov počítačmi. Videli celú prevádzku na monitoroch a koordináciu celého procesu. Zaujala ich tiež drvička a triedička kameniva, ktorá rozdelí štrk na jednotlivé veľkosti – frakcie. V závere exkurzie žiaci mali možnosť vidieť výrobu lisovaných betónových dielcov.
Žiakov sprevádzala učiteľka Ing. Priputenová.
Čitať ďalej

ZENIT v programovaní – Grafik školské kolo

Vo štvrtok 17. októbra 2019 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Zenit v programovaní. Súťažilo sa v kategórii Grafik.

Zadania si môžete pozrieť na stránke http://zenit.svsbb.sk/.

Vyhodnotenie kategórie Grafik

Grafik Trieda Hodnotenie Poradie
Jakub Cingeľ II.C 153 1. miesto
Filip Šuľa

Tomáš Demjanovič

II.C 138 2. miesto
Samuel Gvušč II.C 137 3. miesto
Jakub Kašprík II.C 114 4. miesto

 

Diplomy víťazom odovzdal  riaditeľ školy Ing. Jaroslav Bujda, predsedníčka hodnotiacej komisie Ing. Mgr. Helena Labancová a organizátorka RNDr. Oľga Poliaková.

Víťazom blahoželáme.

Prajeme im veľa úspechov v krajskom kole na SPŠ elektrotechnickej Prešove.

EXKURZIA PLAVÁREŇ VINBARG V BARDEJOVE

Dňa 14. a 16. októbra 2019 sa žiaci I. A a III. A odboru staviteľstvo zúčastnili exkurzií v rekonštruovanej  plavárni na sídlisku Vinbarg v Bardejove. Krásne jesenné počasie sprevádzalo žiakov počas pešieho presunu mestom a lesoparkom. Objekt rozostavanej plavárne mnohí Bardejovčania poznajú. Projekt sa začal realizovať  v roku 1992, ale v ďalších rokoch, zmenami v slovenskej spoločnosti, sa práce pozastavili. Budova, aj keď sa nachádza v tesnej nadväznosti na základnú školu, sa stala terčom vandalov. Preto bolo príjemným prekvapením vidieť ju v novom šate nielen zvonku, ale aj zvnútra. Žiaci mali možnosť vidieť zrekonštruovaný bazén, priestory šatní a hygienických zariadení, otvorené rozvody vzduchotechniky a vykurovania. Tieto časti objektu sa postupne zakryjú inými stavebnými materiálmi, preto ich v hotovej stavbe nie je vidieť. Využili možnosť vidieť jednotlivé fázy stavebných prác, ktoré sú vykonávané pri rekonštrukcii objektu. Exkurziu viedol stavbyvedúci Ing. Bohuš Korady, ktorý postupne vysvetľoval žiakom stavebné technologické postupy, použité stavebné materiály, plán organizácie výstavby a ekonomiku stavebného diela.

Praktické vyučovanie je omnoho efektívnejšie a žiaci ním veľmi ochotne nahradili tradičné vyučovanie v triede. Žiakov sprevádzali učiteľky Ing. Priputenová a Ing. Hovancová. Čitať ďalej

Svetový deň výživy

V tento významný deň, ktorý si pripomíname dňa 16.októbra, si viac uvedomujeme, aká je zdravá výživa dôležitá pre náš život.

Symbolické  „ jablko pre zdravie“ poukazuje na zdravú výživu ako dlhodobý, celoživotný štýl stravovania a preferencie potravín so zameraním na  vysokú nutričnú kvalitu, pestrosť a plnú výživovú hodnotu. Čitať ďalej

ZENIT V ELEKTRONIKE – školské kolo

V kategórii A (žiaci 3. a 4. ročníka) súťažili štyria žiaci.

  1. miesto – Patrik Sidor, IV.B
  2. miesto – Tomáš Kačmár, IV.C
  3. miesto – Marek Šoltýs, III.B
  4. miesto – Viliam Knap, III.B

K dosiahnutým výsledkom súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

Súťaž mala dve časti. Teoretickú časť tvoril 45 minútový test na počítači s 30 úlohami. V praktickej časti, ktorá trvala 5 hodín súťažiaci mali podľa schémy zapojenia a sady súčiastok navrhnúť plošný spoj na počítači, vyrobiť ho fotocestou, vyleptať, navŕtať otvory a osadiť súčiastky. Tohto roku konštruovali výkonovú sirénu polícia/hasiči. Zapojenie obsahovalo 32 súčiastok, z toho 4 integrované obvody a 5 kusov SMD súčiastok. Hodnotiacu komisiu tvorili – Ing. Tkáč (predseda), Ing. Mgr. Furmanová a Mgr. Vojtko. Čitať ďalej

CTÍME ŤA, JESEŇ ŽIVOTA

Jeseň je obdobím nádherných umeleckých diel prírody. Takýmto jedinečným umeleckým dielom je aj človek v jeseni života. Tvaroval a formoval ho majster život svojimi skúškami, radosťami a starosťami.

Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším zavítali naši žiaci 11. 10. 2019 do Centra sociálnych služieb na Wolkerovej ulici v Bardejove medzi jeho obyvateľov, aby ich krátkym hudobným vystúpením a sladkým koláčikom rozptýlili a potešili.

V  hudobnom pásme sa predstavili Adrián Kvašňák z II.B so zmesou ľudových pesničiek, s hudobným sprievodom Pavla Mihálika z I.C a Mareka Šoltýsa z III.B triedy, v modernom tóne hrali a spievali Patrik Biško a Matej Paňko z III.B. Čitať ďalej

Predĺženie ISIC/EURO<26 preukazov

Platnosť preukazov je možné cez školu predĺžiť do konca októbra u správcu siete. Bez známky s označením 09/2020 je preukaz NEPLATNÝ! Platba za známku možná aj v hotovosti (pri objednávaní cez www.objednaj-preukaz.sk ušetríte 2,80€ za poštovné).