I.A na výlete

Žiaci z triedy I.A sme sa v dňoch 25.5.-26.5.2022 zúčastnili výletu na Mníchovsky potok. Mysleli sme si, že počasie nám nebude priať kvôli rannej miernej oblačnosti, ale akonáhle sme prišli do Zlatého, krásne svietilo slnko. Zo Zlatého sme sa pešo prešli na Floriho chatu. Veľmi sa nám páčilo krásne okolie chaty, personál bol príjemný a izby boli pekne prerobené. Po ubytovaní sme sa vybrali pozrieť si okolie chaty, zahrali sme si volejbal, bedminton a futbal. Podvečer sme si založili oheň a spoločne sme si opekali . Po opekačke sme si ešte zahrali biliard v klubovni a išli sme si oddýchnuť a nabrať sily na ďalší deň. Vo štvrtok ráno nás už čakali raňajky v jedálni, potom sme si pobalili veci, upratali izby a po obede sme sa ešte prešli po okolí. Výlet sa nám veľmi páčil a budeme na neho ešte dlho spomínať.

Adela Tomková, žiačka I.A

Konferencie o budúcnosti Európy

Milí študenti,
Slovensko, ale aj celý svet sa v súčasnosti pasuje s rôznymi problémami a výzvami, o ktorých prebieha živá diskusia na rôznych úrovniach. V tejto súvislosti vám preto dávame do pozornosti niekoľko zaujímavých videí na rôzne témy, nad ktorými sa zamýšľajú nielen naši poslanci Európskeho parlamentu, ale aj rôzni analytici a odborníci na politiku, vzdelanie, zdravotníctvo či samosprávu. Tieto videá vznikli pri príležitosti konania Konferencie o budúcnosti Európy, ktorá nedávno prebehla v online prostredí a ktorej sa zúčastnilo vyše 700 000 ľudí, ktorým budúcnosť a smerovanie Európy nie sú ľahostajné.
Veríme, že aj vy si medzi zverejnenými videami nájdete tému, ktorá vás zaujme.

CoFoE: Pomoc EÚ zvládnuť humanitárnu krízu je tu, čerpanie
záleží na Slovensku
https://www.tasrtv.sk/konferencia-o-buducnosti-europy-cofoe/x89tb6rtasrfoe-06/20268/

CoFoE: Občania EÚ chcú, aby bola Únia silným globálnych hráčom
https://www.tasrtv.sk/konferencia-o-buducnosti-europy-cofoe/x887s47tasrfoe-5/20081/

CoFoE: SR musí zabrať v príprave na príchod umelej inteligencie,
hovorí Lexmann
https://www.tasrtv.sk/konferencia-o-buducnosti-europy-cofoe/x87p5l7tasrfoe-04/19984/

CoFoE: Zdravie musí byť prioritou EÚ; zhodli sa Brozmanová,
Smatana a Pažitný
https://www.tasrtv.sk/konferencia-o-buducnosti-europy-cofoe/x86zhu8tasrfoe-03/19857/

Hovoriť o budúcnosti Európy má zmysel – tvrdia Bilčík,
Šimečka a Wiezik
https://www.tasrtv.sk/konferencia-o-buducnosti-europy-cofoe/x863xaetasrfoe-02/19768/

R. Sermek: CoFoE je o sebareflexii EÚ, impulzom bolo aj referendum o
brexite
https://www.tasrtv.sk/konferencia-o-buducnosti-europy-cofoe/x85wf4btasrfoe1_sermek/19717/

Darcovia krvi zo SPŠT Bardejov

V priebehu školského roka sa žiaci pravidelne zúčastňujú na dobrovoľnom darovaní krvi na Transfúznej stanici v Bardejovskej nemocnici.
V školskom roku 2021/2022 darovali krv žiaci 4.C Filip Lešík, Šimon Cmar, Peter Maxin, Samuel Jackanin.
Ďakujeme im za ich šľachetný čin. Povzbudzujeme ich k ďalším odberom a veríme že v ich šľapajách budú pokračovať ďalší žiaci našej školy.

Internet vecí alebo IoT

Internet vecí alebo anglicky Internet of Things (IoT) je koncept siete s pospájanými objektmi najrôznejších druhov, napr. chladnička, teplomer, najrôznejšie snímače. To znamená, že internet vecí je súčasťou života každého z nás.  Žiaci druhého ročníka študijných odborov elektrotechnika a technika a prevádzky dopravy vytvárajú jednoduché prototypy na riešenie úloh konceptu internetu vecí. Na vyučovacích hodinách predmetu Internet vecí žiaci najprv pracujú v online webovom editore Tinkercad, aby vyskúšali či ich schéma zapojenia a naprogramovaný kód je funkčný. Toto prostredie sa využívalo aj počas dištančnej výučby, lebo žiaci nemali stále k dispozícii reálne súčiastky.Zaujímavé projekty vytvorili Jozef Biloveský, Samuel Falat, Jakub Zuščin, Ján Svítek z II.B a Kristián Michalek, Šimon Taras z II.D. Na nasledujúcich fotkách môžeme vidieť, aké schémy žiaci vytvorili v editore TinkerCad a taktiež, aké projekty sa im podarilo vytvoriť aj s reálnymi súčiastkami.

Exkurzia v spoločnosti Strojtech Centrum

Exkurzia prebiehala v priestoroch strojárskej spoločnosti Strojtech Centrum. Počas exkurzie sa nám venoval pán Milan Hrivniak. Žiaci 2. ročníka študijného odboru staviteľstvo mali možnosť prezrieť si priestory výrobných hál, vrátané mostového žeriava a pieskovacej miestnosti. Za kladné považujeme to, že nám bolo umožnené nazrieť do ich výrobného procesu.

Exkurzia v spoločnosti Autobeetle Slovakia

Žiaci 1. a 2.ročníka študijného odboru technika a prevádzka dopravy sa zúčastnili odbornej exkurzie v spoločnosti Autobeetle Slovakia. Počas exkurzie sa nám venoval pán Martin Tarcala. Spoločnosť patrí do siete profesionálnych a nezávislých autoservisov Q-SERVICE. Žiaci  mali možnosť prezrieť si autoservis s aktívnym príjmom vozidiel a predajňu vybavenú podľa najnovších štandardov. Zaujímavosťou bola oprava brzdových kotúčov špeciálnym strojom. Exkurzia bola veľmi poučná, za čo veľmi pekne ďakujeme.

Výlet II.B triedy na Zborovský hrad

V stredu 11. mája 2022 sa žiaci II.B triedy zúčastnili výletu na Zborovský hrad. Za krásneho počasia sme vyšli na hrad z Dlhej Lúky. Tam nás už čakal pán Ing. Vladimír Kaminský zo Združenia na záchranu Zborovského hradu, ktorý nám porozprával a premietol prezentáciu o
histórii a obnove tejto pamiatky. Potom nasledovala prehliadka samotného
hradu. Pokochali sme sa nádhernými výhľadmi z najvyšších miest hradu,
ako aj výsledkami práce zručných murárov. Po prehliadke sme si vedľa
hradu rozložili oheň a opekali slaninu, či klobásky. Peši sme sa vrátili do Dlhej Lúky a odtiaľ autobusom do Bardejova.

Peter Tkáč