Súťaž v programovaní LEGO robota

V poradí už 17. ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku (TVT) sa v tomto roku konal do veľkej miery online.

Aj naši žiaci sa zúčastnili mnohých zaujímavých podujatí – prednášok, konferencií,  workshopov alebo seminárov podľa individuálnych záujmových preferencií, samozrejme online.

Aj keď sme sa nemohli stretnúť naživo, atmosféru podujatia TVT sme umocnili usporiadaním súťaže v predmete programovanie v prvom ročníku, v odbore sieťové a informačné technológie.

Cieľom bolo v krátkom vtipnom videu predstaviť príbeh vytvorený v online prostredí na webe: https://makecode.mindstorms.com/.

Najlepšie projekty vyhodnotila porota v zložení: RNDr. O. Poliaková,
Mgr. N.  Kostová, Mgr. J. Grohoľ a P. Oláh.

Porota stanovila takéto poradie:

1. miesto: Šimon Glovňa, 1.C,

2. miesto: Peter Franta, 1.C,

3. miesto:  Matúš Kerek, 1.C.

Gratulujeme!

Mgr. D. Janečková

Projekt: Pozorujte svet s micro:bitom

V priebehu októbra prebehla v médiách masívna kampaň na grantovú výzvu pre školy. Reč je o digitálnych zručnostiach, ktoré je nepochybne potrebné rozvíjať u žiakov na všetkých typoch škôl intenzívne a inovatívnymi metódami. Za touto výzvou stáli stabilní partneri. Tí sa rozhodli v rámci projektu ENTER v spolupráci s Telekomom, SPy a Aj Ty v IT ešte viac podporiť a zlepšiť podmienky pre rozvoj digitálnych zručností detí inovatívnym a zážitkovým spôsobom a priniesť aj učiteľom ďalší nástroj, ktorý im pomôže na hodinách hravou, zaujímavou a interaktívnou formou priblížiť svet digitálnych technológií a programovania prostredníctvom micro:bitov.

To nás  nenechalo ľahostajnými, a tak sme sa do výzvy zapojili aj s naším projektom  Pozorujte svet s micro:bitom. Podarilo sa, boli sme úspešní, zaradili sme sa medzi 243 škôl, ktoré získali grant na zakúpenie micro:bitov.
Ďakujeme nadácii Pontis s podporou Nadačného fondu Telekom.

Tešíme sa už teraz na tvorivé programovanie a zaujímavé projekty, ktoré so žiakmi vytvoríme pri objavovaní sveta okolo nás s micro:bitom.

Mgr. Dana Janečková

Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok…….

Nádherný projekt, ktorého poslaním je potešiť starenky a starčekov v domovoch seniorov práve v čase Vianoc ,  najkrajších sviatkov roka, má už svoj tretí ročník.

Aby vianočné sviatky boli o čosi štedrejšie, po celom Slovensku sa napĺňajú škatule od topánok a tie putujú k tým, ktorí najviac potrebujú našu pozornosť, pohladenie i milé slovo.

Na túto šľachetnú myšlienku zareagovala aj Stredná priemyselná škola technická v Bardejove a vďaka učiteľom, rodičom a žiakom sme naplnili takmer päťdesiat škatúľ  niečím sladkým, niečím slaným, ale aj niečím teplým, voňavým, zábavným či  spomienkovým…..Vložili sme síce drobnosti, ale s cieľom myslieť na iných a pomôcť im.

Veríme, že aj naše darčeky potešia srdcia a vyčaria úsmev na tvárach našich starkých v týchto náročných časoch.

Olympiáda v anglickom jazyku

Každoročne na prelome novembra a decembra sa konajú školské kolá predmetových olympiád cudzích jazykov. Je to jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov a je neoddeliteľnou súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu. Napriek  pandemickým obmedzeniam  aj v tomto školskom roku sa uskutočnia jednotlivé kolá danej súťaže.  

Školské kolo  Olympiády v anglickom jazyku na SPŠT sa uskutočnilo  20. novembra 2020. S ohľadom na platné protipandemické opatrenia súťaž prebiehala v online priestore a tomuto bol prispôsobený aj jej obsah. Teší nás záujem žiakov o predmetové olympiády a ich ochota porovnávať sa so svojimi rovesníkmi. S radosťou musíme konštatovať, že výsledky boli veľmi tesné,  o čom svedčí  aj umiestnenie žiakov na druhom a treťom mieste.

1. miesto: Juraj Majdák – III.C
2. miesto: Miroslav Gambaľ – III.C, Peter Korba – III.C
3. miesto: František Futej – III.C, Adam Šepitka – III. A

Víťazovi školského kola  Jurajovi Majdákovi  srdečne blahoželáme a budeme držať palce v okresnom kole tejto súťaže.