Technika má budúcnosť

Stredná priemyselná škola technická v Bardejove už desaťročia pripravuje absolventov v  technických odboroch, a to staviteľstvo, technika a prevádzka dopravy, elektrotechnika, technické lýceum a v novom študijnom odbore informačné a sieťové technológie .

Aby sme žiakom základných škôl uľahčili ich neľahké rozhodovanie o budúcej škole, takmer do roka a do dňa sme im pomyselne otvorili brány školy a v rámci Dňa otvorených dverí umožnili takmer 500 žiakom nášho mesta i regiónu 30. januára 2019 si prezrieť priestory našej školy, a tak získať informácie o všetkých odboroch, spôsoboch výučby, modernej technike, o uplatnení v budúcom zamestnaní i o aktivitách v mimoškolskej činnosti. Žiakov základných škôl privítali mímovia na chodúľoch i školská hudobná skupina Pracovná sobota.

Študijný odbor staviteľstvo bol prezentovaný v dvoch učebniach, kde žiaci získali informácie o možnostiach štúdia stavebného odboru. Okrem informácií o teoretických predmetoch so záujmom sledovali ukážky stavebnej dokumentácie vytváraných prostredníctvom programov AUTOCad. Pozornosť vzbudilo tiež kreslenie objektov v 3D vizualizácii a kartónových modelov. Zaujala ich obsluha geodetických prístrojov, ukážky žiackych prác vytvorených stavebným softvérom a ich porovnanie s kreslením voľnou rukou. V závere si vypočuli informácie o možnostiach získania certifikátu z rozpočtovania v programe CENKROS. Študenti tohto odboru sa zapájajú do rôznych súťaží, napr. Stavbárska olympiáda alebo Projektovanie v YTONGU. Čitať ďalej

HURÁ, LYŽIARAK!

V januári (14.-18.1.2019) boli ideálne podmienky na lyžovanie a ideálny bol aj termín a výber strediska, v ktorom žiaci SPŠT v Bardejove strávili týždeň na snehu s výraznou snahou naučiť sa, alebo sa zlepšiť v jazde na lyžiach alebo na snowboarde.

Na Drienici sa stretla skupina žiakov, z ktorých viacerí nikdy tieto zimné športy nerobili, aj napriek tomu sa všetci naučili lyžovať alebo snowboardovať.  Svah bol ideálny na učenie, dokonca aj vleky boli rôznej dĺžky, mali rôznu rýchlosť, a tak už v prvý deň výučby sa všetci lyžiari a snowboardisti naučili jazdiť na vleku a mohli tak využívať na učenie väčšiu časť svahu.

Žiaci boli rozdelení do troch lyžiarskych družstiev a jedného snowboardového a všetci zvládli základnú výučbu. Tí najlepší, ktorí už ako lyžiari alebo snowboardisti prišli, zlepšili najmä techniku svojej jazdy. Lyžiarske družstvá viedli inštruktori Jaroslav Stach, Vladimír Jacenko a Renáta Popovcová, inštruktorom snowboardu bol Ľuboš Falat. Všetci účastníci kurzu sa naučili aj základné zásady správania sa na svahu a základné pravidlá pri poskytovaní prvej pomoci na svahu. Prednášku o prvej pomoci absolvovali vo voľnom čase s Mariánom Baranom, zdravotníkom, ktorý je aj dobrovoľným členom Horskej záchrannej služby. Čitať ďalej

Úspechy našich jazykárov v obvodných kolách olympiád

Naučiť sa cudzí jazyk je väčšinou beh na dlhú trať.  S radosťou môžeme povedať, že pre niektorých žiakov našej školy cudzie jazyky nie sú vôbec „cudzie“, naopak, majú k nim blízky vzťah, dokonca sú v nich úspešní.

Víťazi školského kola Olympiády v nemeckom a anglickom jazyku reprezentovali našu školu v obvodných kolách v kategórii 2D, ktoré sa uskutočnili na pôde  Gymnázia L. Stöckela v Bardejove v dňoch 16. a 17. januára 2019. Čitať ďalej