Uctili sme si našich učiteľov

Vo štvrtok 28. februára 2019 sme sa už tradične stretli spolu s našimi učiteľmi a žiakmi v zborovni školy, kde sme si spoločne pripomenuli výročie narodenia A. Komenského, učiteľa národov, a tak oslávili tento pre nás všetkých obzvlášť výnimočný deň – Deň učiteľov. K učiteľom sme sa prihovorili poetickým slovom, ktorým sme vyslovili vďaku za ich láskavosť, múdrosť, námahu a ochotu odovzdávať svoje vedomosti a zručnosti. Odmenení boli aj milou pozornosťou v podobe krásnej ruže a nemohla chýbať ani sladká odmena, ktorú si vychutnali spolu so žiakmi našej školy. Všetci sa tešíme na ďalšie takéto milé stretnutie opäť o rok…

HODINA S BÁSNIKOM

Vypočuť si básne prednesené autorom je vždy sviatok. Takýto sviatok zažili študenti a vyučujúce slovenského jazyka a literatúry na SPŠT v Bardejove v stredu 27. marca 2019, keď medzi nich zavítal bardejovský básnik Ján Nagajda.

Pán Nagajda najskôr porozprával trochu o sebe a o tom, ako sa dostal k písaniu básní, doniesol so sebou najnovšiu zbierku, aj ešte knižne nevydané básne a snažil sa študentom priblížiť svoju tvorbu.

I keď sú študenti SPŠT zameraní technicky, neznamená to, že nemajú vzťah k umeniu a literatúre. So záujmom počúvali a hodina poézie bola iste obohatením vyučovania a prínosnou aktivitou v rámci mesiaca knihy.

VODA A ŽIVOT 2019

V súčasnosti je celosvetovým problémom čoraz väčšie znečistenie životného prostredia, preto je dôležité na jeho ochranu aj ochranu povrchových a podzemných zdrojov pitnej vody upozorňovať študentov rôznymi formami.

Jednou z foriem bola prednáška spojená s besedou Ing. Hrozekovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bardejove na tému VODA A ŽIVOT, ktorej sa zúčastnili žiaci 1. A triedy SPŠT Bardejov. Jej cieľom bolo poskytnúť študentom priestor na zamyslenie, čo pre ľudí a všetky formy života na Zemi znamená voda.

Beseda sa konala v piatok 22. marca 2019 pri príležitosti Svetového dňa vody.

Naša vďaka patrí Ing. Hrozekovej za jej čas a ochotu prísť medzi našich študentov.

 

                                                                                                              Ing. Alžbeta Hovancová

koordinátor environmentálnej výchovy

Priemyslováci riešili klokana

Dnes, 21.03.2019 v priestoroch auly sa zišli žiaci prvého až štvrtého ročníka,  pripravení riešiť úlohy známej medzinárodnej súťaže Matematický KLOKAN. Táto súťaž má na našej škole dlhoročnú tradíciou. 35 žiakov súťažilo v dvoch kategóriách. Kategória KADET – 1. a 2. ročník  a JUNIOR – 3. a 4. ročník a pripojili sa tak k  72 329 žiakom na 1488 školách. Výsledky budú zverejnené 10.04.2019. Všetkým riešiteľom držíme palce! Čitať ďalej

FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ – NADÁCIA PARTNERS

Vzdelávací cyklus Finančná akadémia je interaktívna forma vzdelávania, umožňujúca študentom otestovať si svoje finančné rozhodnutia na konkrétnych modelových situáciách.
Už niekoľko rokov úspešne spolupracujeme s Nadáciou Partners group sk., ktorá prostredníctvom svojich odborných garantov vedie súbor prednášok na témy z oblasti sveta financií. Lekcie Finančnej akadémie mapujú sektory finančného trhu a prinášajú študentom odborné základy vychádzajúce z Národného štandardu finančnej gramotnosti, ako aj praktické a užitočné informácie.
Na strednej priemyselnej škole technickej v Bardejove žiaci zaujímavou cestou dostávajú návod, ako robiť správne finančné rozhodnutia ešte skôr, ako dostanú do rúk svoju prvú výplatu.
Čitať ďalej

Bezpečná krv pre všetkých

Prečo darovať krv? Darovanie krvi je skutočným darom života, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým, aj po úrazoch.   Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok.

Darcovia krvi sú ľudia, od ktorých závisia milióny ľudských životov. A to doslovne. Krv sa doteraz nikomu nepodarilo umelo vyrobiť. Moderná medicína síce dokáže zázraky – vo väčšine prípadov by však bola úplne bezmocná bez ľudí ochotných darovať krv. Každý z nás sa môže ocitnúť v situácii, že náš život závisí od dobrej vôle každého zdravého jednotlivca ochotného svoju krv darovať.

Tohtoročný slogan – Bezpečná krv pre všetkých – apeluje na zvýšenie povedomia všeobecnej potreby bezpečnej krvi. Okrem vyjadrenia vďaky všetkým darcom tento ročník zdôrazňuje potrebu sústrediť pozornosť na zdravie darcov a kvalitu starostlivosti o darcov ako rozhodujúcich faktorov pri získavaní ochotných a pravidelných darcov krvi. Čitať ďalej

V dňoch 5.3 – 6.3. 2019 sa  na pôde školy uskutočnilo školenie pre žiakov  druhého  ročníka v rámci finančnej gramotnosti pod vedením lektorov OTP READY NADÁCIE. Obsah školenia bol  prispôsobený požiadavkám Národného štandardu finančnej gramotnosti verzia 1.2, vydaného MŠVVaŠ SR. Žiaci si zážitkovou formou osvojili  nielen informácie, ale aj zručnosti a správne postoje k finančným riešeniam. Čitať ďalej