Hra VR Generation Z a virtuálna realita na Strednej priemyselnej škole technickej v Bardejove

Čo sa vo virtuálnej realite naučíte, v reálnom živote akoby ste našli – VR Generation Z.

V septembri sa naša škola registrovala do projektu nadácie Tatra banky, boli sme úspešne zaradení do pilotnej fázy, ktorá bola určená na používanie s kompatibilným smartfónom. Zároveň našej škole venovala Tatra banka limitovanú verziu cardboardov – virtuálnych okuliarov. Pre žiakov je táto aplikácia možnosťou jednoducho a atraktívne priblížiť tému financií v  spoločnosti  mladých slovenských talentov Tomáša Brngála a youtubera Daniela „GoGo” Štraucha, ktorý sa na ich realizácií podieľali.

Hra vo virtuálnej realite (VR) je dizajnovaná vo forme mobilnej aplikácie pre smartfóny – iPhony aj Androidy.
Obsahuje edukatívnu časť rozdelenú do siedmich kapitol a na záver je pre žiakov pripravený krátky test.
Aplikácia funguje aj bez špeciálnych VR okuliarov, ak sa ich však hráč rozhodne použiť, prežije príbeh ešte intenzívnejšie z pohľadu prvej osoby. Zároveň nie je rušený inými vplyvmi a viac si zapamätá, keďže informácie vníma formou zážitku.

Súčasťou projektu je aj prieskum finančnej gramotnosti, ktorého úlohou je zistiť aktuálny stav finančnej gramotnosti žiakov stredných škôl na celom Slovensku a jeho výsledky poukážu na oblasti, v ktorých je potrebné klásť najväčší dôraz vo vzdelávacej časti projektu.

Aplikácia VR Generation štartovala 11. 11. 2022 so záverom 24.3.2023 a u našich žiakov mala veľký úspech.