Každý človek má svoje meno…

Pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia žiaci 1.B triedy Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove navštívili Židovské suburbium v Bardejove , ktoré je najvýznamnejšou lokalitou židovského kultúrneho dedičstva v Bardejove.

 Žiaci s veľkým záujmom si vypočuli pútavý výklad pána Pavla Hudáka, ktorý fundovane oboznámil žiakov s tragickými udalosťami našich novodobých dejín spred 80 rokov. Prezreli si komplex židovských rituálnych stavieb, ktorý  pozostáva zo Starej synagógy, domu zhromaždenia, rituálneho kúpeľa , expanznej veže a kotolne.

Každý človek má svoje meno.

Tento verš pochádza  z básne izraelskej poetky Zeldy a  týči sa nad tabuľami s menami obetí Pamätníka holokaustu v Bardejove. Je napísaný v troch jazykoch a pripomína, že všetky mená patria skutočným ľuďom, že to nie sú iba čísla alebo štatistiky.

Nie všetci však majú aj po svojom odchode zo sveta písomný záznam o tom, že žili. Na štrnástich tabuliach sú vytesané mená viac ako troch tisíc  židovských spoluobčanov, ktorí kedysi tvorili početnú komunitu a ktorí neprežili holokaust.

Je treba prísť, počuť , vidieť a položiť si otázku: Ako sme mohli dopustiť toľkú tragédiu?