Úspešný olympionik Peter Korba

Úspešný olympionik Peter Korba nám poskytol rozhovor o svojom vzťahu k angličtine.

Čo pokladáte za hlavný zdroj získaných vedomostí z angličtiny?

V prvom rade pilier všetkých „základných” vedomostí je škola. Na základnej škole sa naučíme prvé koncepty gramatiky, prvé slovíčka, výslovnosť a podobne. Tieto vedomosti sa potom prehlbujú a zocelia využívaním jazyka v každodennom živote. Nielen aktívne (písanie a rozprávanie, napr. s kamarátmi zo zahraničia), ale aj konzumovaním contentu (filmy, seriály, podcasty a pod.) Mojím zdrojom sú teda každodenné interakcie s angličtinou.

Považujete znalosť angličtiny za dôležitú?

Len v samotnej Európe máme 24 oficiálne uznaných jazykov a predpokladám, že sa každému všetky tieto jazyky učiť nechce. Ideálne by bolo mať jeden „univerzálny” jazyk, ktorým by ste sa dohovorili všade. Angličtina sa hlavne v moderných krajinách práve takýmto jazykom stáva. Preto by som odporúčal, vo vlastnom záujme, ak máte plány niekam vycestovať za prácou či na dovolenku, zdokonaľovať sa v angličtine.

Kedy a kde najčastejšie využívate znalosti angličtiny?

Pri komunikácii so známymi zo zahraničia, rodinou a kamarátmi, no znalosť angličtiny využívam aj v rámci učenia. Ako IT študent využívam skôr zahraničné zdroje pri učení, lebo je ich jednoducho viac a často sú kvalitnejšie. Uplatňuje sa to aj v takých oblastiach, ako napr. filmy, seriály a iné médiá, lebo nekvalitný dabing alebo titulky vedia pokaziť celý zážitok. Vždy je lepšie pozrieť si niečo v origináli.