HURÁ, LYŽIARAK!

V januári (14.-18.1.2019) boli ideálne podmienky na lyžovanie a ideálny bol aj termín a výber strediska, v ktorom žiaci SPŠT v Bardejove strávili týždeň na snehu s výraznou snahou naučiť sa, alebo sa zlepšiť v jazde na lyžiach alebo na snowboarde.

Na Drienici sa stretla skupina žiakov, z ktorých viacerí nikdy tieto zimné športy nerobili, aj napriek tomu sa všetci naučili lyžovať alebo snowboardovať.  Svah bol ideálny na učenie, dokonca aj vleky boli rôznej dĺžky, mali rôznu rýchlosť, a tak už v prvý deň výučby sa všetci lyžiari a snowboardisti naučili jazdiť na vleku a mohli tak využívať na učenie väčšiu časť svahu.

Žiaci boli rozdelení do troch lyžiarskych družstiev a jedného snowboardového a všetci zvládli základnú výučbu. Tí najlepší, ktorí už ako lyžiari alebo snowboardisti prišli, zlepšili najmä techniku svojej jazdy. Lyžiarske družstvá viedli inštruktori Jaroslav Stach, Vladimír Jacenko a Renáta Popovcová, inštruktorom snowboardu bol Ľuboš Falat. Všetci účastníci kurzu sa naučili aj základné zásady správania sa na svahu a základné pravidlá pri poskytovaní prvej pomoci na svahu. Prednášku o prvej pomoci absolvovali vo voľnom čase s Mariánom Baranom, zdravotníkom, ktorý je aj dobrovoľným členom Horskej záchrannej služby.

Súčasťou programu bola možnosť využiť welness v hoteli, kde sme boli ubytovaní, k dispozícii bol bazén, saunový svet, vírivka, masáže a soľná jaskyňa. Po náročnom dni na svahu to bola naozaj vítaná zmena. K všeobecnej spokojnosti prispela aj dobrá strava a priateľský personál.

Oživením programu bolo aj večerné lyžovanie, jeho veľkou výhodou bol skoro prázdny, perfektne upravený a osvetlený svah.

Súčasťou celodenného programu bol každý deň spoločný večer. Najskôr bol denným rozkazom vyhodnotený deň, oboznámenie s programom na nasledujúci deň a spoločná zábava, rôzne hry a súťaže.

Veríme, že tí, ktorí s lyžovaním a snowboardom začali, budú vo voľnom čase pokračovať a tí, ktorí sa zimným športom venujú, budú sa naďalej zlepšovať.