Týždeň Ligy proti rakovine

Napriek tomu, že vývoj liekov napreduje pomerne rýchlym tempom, aj dnes ešte existujú ochorenia, pri ktorých sa často vyskytuje prívlastok nevyliečiteľné, či dokonca smrteľné. Jedným z nich je aj rakovina. Toto ochorenie môže bez akýchkoľvek varovaní postihnúť kohokoľvek z nás či našich blízkych. Jeho priebeh býva  nielen fyzicky, ale najmä psychicky veľmi ťažko zvládnuteľný.

Liga proti rakovine organizuje okrem iných kampaní a podujatí aj Týždeň Ligy proti rakovine, ktorý sa tento rok uskutočnil v  týždni od 23. do 27. októbra.

Jej cieľom je rok čo rok upozorniť širokú verejnosť na niektorú z tém, týkajúcich sa prevencie, zdravého životného štýlu a možností, ako môžeme predchádzať vzniku nádorového ochorenia. Rozprávať sa o rakovine, motivovať ľudí k zdravšiemu životnému štýlu, k starostlivosti o zdravie a k pravidelnému pohybu.

Na našej škole sme sa k tejto preventívno- informačnej kampani zapojili prostredníctvom návštevy miestnej pobočky Ligy proti rakovine, kde mali žiaci 2.B triedy možnosť prezrieť si priestory, ktoré navštevujú pacienti s touto diagnózou. Žiaci tiež absolvovali besedu s predsedníčkou pobočky, pani Mgr. Kuzmišinovou, počas ktorej sa dozvedeli, kam sa môžeme obrátiť v prípade, že by sme v ťažkej chvíli potrebovali pomoc my alebo naši blízki.

Žiaci si kontaktné údaje na telefonickú, či mailovú Onkoporadňu prečítali z dostupných letákov ako i z nástenky vo vestibule školy, kde si mohli pozrieť aj kampaňové videá nahrané známymi slovenskými hercami na tému „Rozpávajme sa“.

Pripomíname ešte raz: pacienti, ich blízki, ako aj široká verejnosť sa môžu počas celého roka poradiť s odborníkmi na novom bezplatnom telefónnom čísle 0800 11 88 11.