Exkurzia v betonárni

10. októbra 2018 sa žiaci 4. ročníka odboru staviteľstvo a technické lýceum so zameraním na staviteľstvo zúčastnili exkurzie vo VK Betonárni Bardejov. Priestormi výrobne sprevádzal Ing. Ján Kuľka, vedúci prevádzky, ktorý podrobne opísal proces výroby betónu a neúnavne odpovedal na otázky kladené žiakmi.

Hlavnou úlohou exkurzie bolo spoznať a naučiť sa nové technológie na výrobu  betónu a jeho technické spracovanie. Už pri vstupe do betonárne uvideli žiaci štyri vysoké silá, v ktorých sa uchovávajú rôzne druhy cementov. Taktiež ich pozornosť zaujali dva rôzne druhy miešačiek, jedna polkubiková a druhá  jeden a polkubiková. So záujmom si vypočuli, že sa využívajú na výrobu rôznych druhov konzistencie zmesi a to redší alebo hustejší betón. Miešačky sa plnia pomocou dopravníka, ktorý dávkuje kamenivo. Potrubím sa privádza cement a voda podľa kvality vyrábanej zmesi. Počas exkurzie prichádzali domiešavače betónu, ktoré sa plnili hotovou zmesou určenou na výstavbu. Na záver mali možnosť vidieť, ako sa celý proces miešania betónu a triedenia kameniva riadi pomocou počítača.

Súčasťou výroby je aj drvička kameniva, ktorá je prepojená pomocou dopravníkov na triedičku kameniva. Žiaci mohli nielen pozorovať, ale aj počuť hlučný proces triedenia na jednotlivé frakcie.

V závere sa presunuli do výrobnej haly, kde mali možnosť vidieť proces výroby  vibrolisovaných  tvárnic.

Žiakov sprevádzali Ing. A. Hovancová a Ing. E. Priputenová, učiteľky stavebných odborných predmetov.