Strojárska olympiáda na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

Najväčšia slovenská súťaž technického zamerania, Strojárska olympiáda na Strojníckej fakulte  Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, bola určená pre stredoškolákov. Aj tento rok sa do nej zapojil rekordný počet študentov. Vyše 700 mladých ľudí prišlo prezentovať svoje projekty zamerané na „strojarinu“.

Účasť na samotnej olympiáde na STU Bratislava bola podmienená kvalifikáciou, v ktorej sa posudzovali abstrakty prác, a tie najlepšie v každej kategórii postúpili do finále.

Dňa 21.2.2019 sa žiak Marián Čech, žiak IV. A triedy odboru technika a prevádzka dopravy, zúčastnil XII. ročníka Strojárskej olympiády na  Strojníckej fakulte STU v Bratislave so svojím projektom Jawa 250-30 model, ktorý bol modelovaný v programe PTC CreoParametric.

Súťažiaci boli rozdelení do štyroch kategórií. Marián bol zaradený do kategórie Automobily a mobilné pracovné stroje, kde mal 12 minút na prezentáciu svojho projektu. Pre každého súťažiaceho bol určený rovnaký čas. Hodnotila sa  kvalita nápadu, úroveň prezentácie, myšlienka, kreativita.

So svojím projektom Jawa 250 – 3D model, ktorý bol modelovaný v programe PTC CreoParametric, zaujal porotu a získal cenné 3. miesto.

Motiváciou pre zapojenie študentov a škôl do súťaže bola aj finančná odmena určená nielen pre víťazov v jednotlivých kategóriách, ale aj pre školu, z ktorej pochádzajú.

Rozvíjajúci sa strojársky priemysel na Slovensku pociťuje nedostatok pracovných síl v oblasti technicky vzdelanej mládeže, čo zabezpečuje mladým ľuďom dobrú perspektívu v ich uplatnení v zamestnaní.